Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

15. 03. 2020. 21:15 >> 21:31

ODLUKA MEŠIHATA

Islamska zajednica obustavlja vjerske obrede

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, sljedeći obavezujuće naredbe Ministarstva zdravlja Crne Gore o privremenim mjerama, donio je odluku o obustavljanju vjerskih obreda u džematu, obrazovno-vaspitnog rada i drugih okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera.

Odluka, donešena na večerašnjoj proširenoj elektronskoj sjednici, podrazumijeva:

1. U svim vjerskim objektima Islamske zajednice u Crnoj Gori privremeno se obustavljaju džuma namaz i dnevni namazi u džematu (skupini). Odgovorna lica (imam, mujezin, mutevelija) obavezuju se da pred svaki namaz oglase ezan i sami obave namaz u vjerskom objektu, kako bi se održao kontinuitet veličanja Allahovog, dž.š., imena u njima.

2. Privremeno se obustavlja obrazovno-vaspitni rad u medresama u Podgorici i Rožajama, mektebska nastava i poludnevni odgoj djece u svim ustanovama Islamske zajednice u Crnoj Gori.

3. Privremeno se obustavljaju sva okupljanja i događaji vjerskog i kulturnog karaktera, uključujući i učenje mevluda.

4. Pozivaju se imami i vjernici da zajedničkim naporima primijene mjere o minimalnom okupljanju, nužnom rastojanju i izbjegavanju neposrednih kontakata prilikom obavljanja obreda dženaze.

5. Obavezuju se odgovorna lica zadužena za brigu o vjerskim i drugim objektima Islamske zajednice iz paragrafa I. i II. da odmah izvrše dezinfekciju prostora i da u istim održavaju pojačanu higijenu.

6. Pozivaju se svi vjerski službenici da se pridržavaju mjera nadležnih zdravstvenih institucija i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.

7. Privremene mjere u trajanju od najmanje 15 dana stupaju na snagu danom donošenja odluke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније