Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

18. 04. 2020. 09:55 >> 10:39

SARADNJA UCG I PARTNERSKIH UNIVERZITETA

Studentima omogućena nastava na daljinu

Mnogi studenti Univerziteta Crne Gore u trenutku izbijanja krize zatekli su se na razmjeni u zemljama Evropske unije, a zahvaljujući saradnji Univerziteta Crne Gore i kancelarija za međunarodnu saradnju partnerskih univerziteta, koja je svakodnevna od izbijanja pandemije korona virusa, obezbijeđena je nastava na daljinu i za naše i za Erasmus studente koji su se zatekli na razmjeni.

Kako je kazala prodekanica UCG prof. dr Nataša Kostić, prema informacijama kojima raspolažu, jedan broj studenata Univerziteta Crne Gore se vratio u zemlju i prati nastavu na daljinu na stranim univerzitetima na kojima su započeli mobilnost, dok ima i onih koji to čine u inostranstvu, budući da su odlučili da tamo borave do kraja semestra.

"Kako bi studenti dobili pravovremene i tačne informacije svakodnevna komunikacija sa partnerskim univerzitetima je bila od neprocjenjivog značaja. Službenici kancelarija za međunarodnu saradnju su u kontaktu sa svim studentima, i odlaznim i dolaznim, prate situaciju, informišu i savjetuju", kazala je Kostić.

Kako je istakla, univerziteti su stavili sve svoje kapacitete na raspolaganje kako bi pomogli studentima i dopustili im da sami odluče da li ostaju u inostranstvu ili se vraćaju kući.

"Za one koji su odlučili da se vrate svojim kućama Univerzitet je pružio podršku u stalnoj komunikaciji sa nacionalnim agencijama EU zemalja, Nacionalnom Erasmus+ kancelarijom, a po potrebi i sa našim ambasadama u stranim državama. Kancelarija za međunarodnu saradnju, kao i prodekani za međunarodnu saradnju univerzitetskih jedinica, u stalnoj su komunikaciji sa onim stranim studenatima koji su odlučili da ostanu u Crnoj Gori u periodu krize i pružaju im u kontinuitetu sve potrebne informacije kako bi ovaj period iskoristili na najbolji mogući način, uz poštovanje svih mjera koje nadležni organi uvode u borbi na suzbijanju pandemije", objasnila je Kostić.

Studentima koji bi u ovom trenutku željeli da se prijave za neki od programa razmjene, Kostić je poručila da sačekaju, jer se situacija mijenja iz dana u dan, pa je nemoguće predvidjeti kada će se vratiti normalnom funkcionisanju i kada će biti omogućeno putovanje u inostranstvo.

"Studentima savjetujem da se na web stranici Kancelarije za međunarodnu saradnju informišu o dostupnim stipendijama i o tome na kojim stranim univerzitetima mogu ostvariti mobilnost u okviru Erasmus+ programa. Imajući u vidu da su konkursi za razmjenu objavljivani još od početka februara, jedan broj studenata se prijavio na tekuće konkurse i te su nominacije proslijeđene partnerskim univerzitetima na finalno odlučivanje o dodjeli stipendija. Kada će ove mobilnosti biti realizovane zavisi od objektivnih okolnosti i daljeg razvoja situacije", objasnila je Kostić.

Informacije o konkursima koji su bili dostupni u ovom semestru mogu se naći na linku: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/19379/objava/61244-erasmus-konkursi-objavljeni-u-ljetnjem-semestru-2019-2020, gdje se studenti mogu upoznati sa mogućnostima koje nude programi međunarodne mobilnosti. Iako je rok za prijavu u okviru ovih konkursa sada već istekao, oni sadrže informacije o načinu prijave, potrebnoj dokumentaciji i ostale relevantne informacije koje studentima mogu biti korisne za prijavu na naredne konkurse čija će realizacija mobilnosti početi u ljetnjem semestru akademske 2020/2021. godine. Ukoliko su im neophodne i dodatne informacije, Kancelariji za međunarodnu saradnju se mogu se obratiti i putem imejl adrese mobilityuom@ucg.ac.me.

"Kada su u pitanju međunarodni projekti, projektne aktivnosti se realizuju u najvećoj mogućoj mjeri u datim okolnostima. Komunikacija se obavlja onlajn, putem imejla, skajpa i Zoom aplikacije. U ovoj sferi mogu se očekivati izvjesna kašnjenja u realizaciji studijskih posjeta i onih aktivnosti koje su u vezi sa tim studijskim posjetama. Sve ostale aktivnosti realizuju se planiranom dinamikom, a u svakodnevnoj komunikaciji sa partnerima iz inostranstava razmjenjujemo informacije i iskustva rada u novonastaloj situaciji", kazala je Kostić.

Kako je dodala, u periodu od početka krize radili su i na pripremi projektnih predloga u okviru međunarodnih konkursa za prijavu projekata. Podnijet je zavidan broj prijava na konkurs u okviru programa Kreativna Evropa. Prijave su podnijete i na konkurs Centralno-evropske inicijative, tematski posvećenog upravo učenju na daljinu, koje je u datoj situaciji postalo izuzetno aktuelno kao jedini način organizacije nastave za studente širom svijeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније