Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Aida Rastoder, TVCG ]

12. 05. 2020. 15:47 >> 15:47

REZERVE SMANJENE

Novinari sportskih redakcija RTCG dali krv

Novinari sportskih redakcija Radija i Televizije Crne Gore, donirali su krv u Zavodu za transfuziju, čije su se rezerve znantno smanjile tokom pandemije. Iz Zavoda pozivaju dobrovoljne davaoce da se jave, i pomognu da se zadovolje potrebe zdravstvenih ustanova koje se vraćaju normalnom radu.

Dok čekaju da se sport vrati u normalu kako bi nam prenosili uzbudljiva dešavanja sa domaćih i međunarodnih terena, novinari sportskih redakcija Radija i Televizije Crne Gore, pokazuju duh sportista. Brzo su se organizovali i doniranjem krvi pokazali da je za humanost potrebno samo malo volje. Njihov gest će zasigurno nekome pomoći. 

"Moramo biti humani, solidarni, pokazati snagu drustva, sada je to najvaznije, najpotrebnije. Sportske redakcije tv i radija cg uvijek su djelovale kao tim, kao prava ekipa i evo danas smo i mi nekome pomogli, a iksreno se nadam da cemo mi na ovaj nacin mnoge ohrabriti i motivisati da sjutra nekome pomognu," kaže Dragiša Dedić, urednik Sportskog programa TVCG. 

Potreba za donatorima krvi nije prestala, uprkos tome što je posljednjih mjeseci svijet stao. Situacija je nalagala da se ostane kod kuće, zbog čega su i rezerve krvi u Zavodu bile duplo manje nego u istom periodu prošle godine. No, stalni davaoci su se javljali i omogućili da se i u vanrednim okolnostima podmire sve potrebe pacijenata. 

"Od uvodjenja mjera, od 16 marta, mi nas godisnji plan prikupljanja krvi nismo mogli da sprovedemo, to je period kada djeca iz srednjih skola i studenti daju krv. 4 14+ 3 46 jako mi je drago da je ovdje vasa sportska redakcija i naravno radija, i sto ce zajedno sa nama omoguciti da obezbijedimo dodatnih jedinica krvi, odnosno dodatnog lijeka za sve kojima je neophodno," kaže Nela Eraković- načelnica Zavoda za transfuziju krvi. 

Kako se Klinički centar, ali i kompletan zdravstveni sistem vraćaju uobicajenom radu, to će i potrebe za dodatnom količinom krvi biti veće. 

"Mi smo u ovom periodu sad, koji je protekao, s obzirom da nisu radjeni programi imali potrebu za nekih 60 jedinica dnevno, zanci oko 300 jedinica u toku nedelje. S obzirom da se vracamo u onaj stari erezim, potrebe samo klinickog centra budu oko 150 jedinica dnevno ," kaže Eraković.

Nacionalni Dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježen je juče, a oni koji žele da postanu dio te humane porodice, mogu da se jave Zavodu za transfuziju radnim danima od 7h do 14 i 30.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније