Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

21. 05. 2020. 14:22 >> 14:23

BJEKOVIĆ U PLJEVLJIMA

"Dijalog neophodan za zajedničke interese"

U Pljevljima je potrebno pospješiti dijalog, usmjeriti se na zajedničke interese koji će poboljšati kvalitet života građana i relaksirati atmosferu političkih dešavanja, jer grad zaslužuje mnogo bolju sliku od one koja se javnosti plasira. To je ocijenjeno na sastancima koje je tokom posjete ovom gradu, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, posebno održao sa predstavnicima lokalnog parlamenta, civilnog sektora, institucija i građanima.

Ranije planirana posjeta, koja je odgođena zbog aktuelne situacije u vezi sa virusom Covid19, realizovana je u utorak i srijedu na inicijativu nevladine organizacije Građanska alijansa (GA), a povod je bio poziv za prisustvo iftarskoj večeri organizovanoj povodom 27. noći mjeseca Ramazana.

Na sastancima je razgovarano o ostvarivanju ljudskih prava i sloboda u Pljevljima i atmosferi u gradu nakon dešavanja od 12. do 16. maja.

"U razgovoru sa lokalnim političarima ocijenjeno je da je neophodno pokazati demokratski kapacitet i osuditi sve što nije dobro, sa bilo koje strane da dolazi, i naći zajednički interes za prevazilaženje aktuelne situacije", kaže se u saopštenju.

Ističući vrijednosti suživota, tolerancije, dobrih međuvjerskih i nacionalnih odnosa po kojima je grad oduvijek prepoznatljiv, ukazano je na potrebu bolje međusektorske saradnje ali i odgovornosti za realizaciju obaveza koje utiču na ekonomski, socijalni i ukupni napredak grada.

“Važno je da prepoznajete i priznajete probleme i anomalije, i u ovom momentu je izuzetno važno da o njima razgovarate i pokažete istinsku volju da stvari mijenjate. Vi ste primjer lokalnoj zajednici i možete presudno uticati na dalji tok dešavanja u gradu”, kazao je Bjeković.

Sa predstavnicima političkih partija, koje participiraju u lokalnom parlamentu, razgovarano je o temama koje su ključne za unapređenje kvaliteta života u Pljevljima, kao što su životna sredina, privredna i ekonomska djelatnost.

Razgovarano je i o dešavanjima u gradu nakon okupljanja građana prethodnih dana, intervenciju policije i povezane događaje koji su uslijedili.

Odbornici su od Zaštitnika željeli da čuju mišljenje, pojašnjenja i konkretne aktivnosti u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kao i primjeni mjera zbog virusa Covid19.

"Oni su istakli da su društvene mreže i portali prepoznati kao vodeći izvor raspirivanja podjela i širenja negativne energije, ukazujući na brojne lažne vijesti i tendencipno plasirane poruke koje su uticale na formiranje mišljenja i ponašanje građana", kaže se u saopštenju.

Bjeković se sastao i sa organizacijama civilnog društva (članicama Nacionalna asocijacija roditelja djece i omaldine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS, Inkluzija, Breznica, Viva vita i Alternativa), čiji predstavnici su ukazali na pitanja iz oblasti ljudskih prava i sloboda i konkretne primjere i probleme u njihovom ostvarivanju.

Saopšteno je da su kao ključni problemi istaknuti zagađenje vazduha i generalno stanje životne sredine, položaj osoba sa invaliditetom, posebno djece i lica sa intelektualnim smetnjama.

Razmijenjene su informacije o funkcionisanju dnevnih centara za djecu i mlade, položaju starijih, Roma, kao i porodičnom nasilju.

"Zaštitnik je pozvao civilni sektor da češće informiše instituciju, kako bi na bazi konkretnih i pravovremenih saznanja reagovali u domenu nadležnosti i pomogli ostvarivanje pojedinačnih i kolektivnih prava", kaže se u saopštenju.

Sa iftarske večeri, koju je organizovala Građanska alijansa za predstavnike vjerskih zajednica i druge ugledne građane iz društvenog i političkog života, upućene su poruke tolerancije, sloge i zajedništva.

U prisustvu Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata Fejzića i imama Samira Kadribašića gosti su posjetili Husein pašinu džamiju, u kojoj su bile izložene najznačajnije relikvije u posjedu Islamske zajednice.

Tokom ovog skupa Zaštitnik je kratko razgovarao sa predsjednikom opštine Pljevlja i lokalnim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o aktuelnim dešavanjima u gradu.

Prvog dana posjete Pljevljima održan je sastanak u Centra bezbjednosti povodom pomenutih dešavanja u gradu i primjene policijskih ovlašćenja, uz otvoren i sadržajan razgovor sa načelnikom Centra o svim aspektima od interesa za postupanje u ovom slučaju.

"Zaštitnik je u vezi sa tim ranije pokrenuo postupke po službenoj dužnosti, a tokom posjete bilo je izraženo interesovanje građana za podnošenje pritužbi, što je iskorišćeno za razgovor sa strankama i upućivanje na način obraćanja u sadašnjim okolnostima", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније