Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

23. 05. 2020. 11:00   >>  16:30 40

"ČIN PRIMITIVIZMA"

Uništene državne zastave u Bijelom Polju

Vandali su na trgu Slobode u Bijelom Polju polomili postolja i držače, ali i oskrnavili 12 državnih zastava, koje se svake godine postavljaju u čast obilježavanja Dana nezavisnosti.Predsjednik Opštine Petar Smolović najoštrije je osudio taj, kako je kazao, čin primitivizma.

Kako je saopšteno iz Opštine Bijelo Polje, Smolović je rekao da je taj akt, uperen protiv državnih simbola, sa ciljem da atakuje na mir i suživot koji vjekovima postoji u Bijelom Polju.

“Zajedno sa nadležnim državnim organima učinićemo sve da se vandali privedu pravdi i kazne. Povampireni fašizam koji je prisutan u izjavama nekih desničarskih političara ovih dana, izgleda da daje podstrek labilnim osobama, da napadnu na državne simbole i to bas na trgu Slobode u najtoleratnijem i najtransparetnijem gradu u Crnoj Gori. Poručujemo im da velika većina građana ostaje na evropskom putu antifasizma, mira i tolerancije koji ne mogu uzdrmati ni ovakvi postupci neodgovornih pojedinaca”, kazao je Smolović.

Opštinski odbor Socijaldemokrata Bijelog Polja, najoštrije osudio vandalski čin koji se u ranim jutarnjim satima desio na trgu.

"Svjesni svih različitosti u smislu vjerskih, nacionalnih, političkih, kulturnih i svih drugih osobenosti iz kojih proističu Ustavom zagarantovana prava svih naroda i svakog pojedinca unutar naše države, što smatramo najvećim bogatstvom Crne Gore, krajnje je vrijeme da se jednom dijelu uzurpatora i povampirenih faštista jasno da do znanja da ovakvo ponašanje nema podršku od većine naših sugrađana i da će država znati da da jasan i efikasan odgovor ovakvim pojedincima", poručuju iz SD.

Žele i dalje da vjeruju da, paljenje, slamanje i skrnavljenje bilo čijih zastava, a posebno naših državnih, nije svojstveno bilo kojem, narodu, politici ili normalnom čovjeku, već "izopačenoj grupi pojedinaca koji ne žele dobro ni sebi, niti bilo kome drugom".

"Pozivamo nadležne institucije, da što hitnije pronađu počinioce i kazne ih na adekvatan način i u skladu sa zakonom, čime će jasno dati do znanja da naša država i društvo uopšte neće tolerisati ovakve fašističke ispade. Apelujemo na sve naše sugrađane, da bez obzira na pomenute razlike, poštujemo jedni druge, a posebno naše zajedničke državne simbole i sačuvamo duh i simbol zajedništva, multietničnosti i multikulturalnosti po čemu je Bijelo Polje nadaleko preoznato, a što su nam preci u amanet ostavili", navodi se u saopštenju lokalnog SD-a.

 

Poručuju da ogromna većina građana snažno ostaje na evropskom putu, antifašizma, mira i tolerancije, "koji ovakvi pojedinci svojim fašističkim potrebama i potezima ne mogu uzdrmati".

Čin skrnavljenja državnih simbola najoštrije je osudio i Opštinski odbor Socijalističke narodne partije u Bijelom Polju.

“Očigledno je da se ovim činom pokušavaju ugroziti međuvjerski sklad, suživot i nanijeti šteta prijateljskom i mirnom zajedničkom životu na ovim prostorima. Bijelo Polje je bilo i ostalo primjer zajedništva i kao takvo prepoznato ne samo na našim balkanskim prostorima, nego i mnogo šire”, navodi se u saopštenju.

SNP podsjeća javnost da su i u nekim ranijim periodima, uoči izbora stvarane podjele ove vrste, u kojima aktuelna vlast politički profitira, “jer je to atmosfera u kojoj se oni najbolje snalaze”.

“Mi smo i tada radili na prevazilaženju podjela i davno smo, osim državne zastave, predložili usvajanje zakonskog rješenja kojim bi naša tradicionalna trobojka kralja Nikole postala narodna zastava i time se prevazišle postojeće podjele”, navode iz SNP-a.

“Još jednom osuđujemo današnji čin i pozivamo naše sugrađane da pokažu uzdržanost i odgovornost, kao što pozivamo čelnike DPS-a da prestanu sa govorima mržnje i netrpeljivosti, koje šalju ovih dana i sve dublje dijele ovo društvo”, dodaju iz SNP-a.

Iz bjelopoljske Socijaldemokratske partije saopštili su da uništavanje zastava nije samo mržnja prema državi koju bi i “ti vandali” trebali osjećati svojom, već i prema većinskoj Crnoj Gori koja je prije 14 godina izabrala građanski i evropski put.

“Želimo da vjerujemo da se radi o neorganizovanom potezu pojedinca ili grupe neodgovornih i ostrašćenih bića. Ali to ne znači da u postupku identifikacije i utvrđivanja odgovornosti ne treba biti efikasan. Naprotiv, to treba da postane prioritet nadležnih državnih organa, da se izgrednici privedu poznaniju prava i najstrože osude”, navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a su kazali da se ne može dozvoliti da obrazac koji diktiraju, kako su naveli, retrogradne snage na crnogorskoj političkoj sceni.

“SDP će se oštro suprostaviti radikalizaciji koju neki politički subjekti, svjesni gubitka podrške, u posljednje vrijeme pokazuju. Za nas su država Crna Gora, njen multietnički sklad, građanski i evropski put najvažniji prioritet. Zbog toga se ovim vandalskim izgredima treba oštro stati na put, kako bi se spriječilo uznemirenje građana našeg Bijelog Polja”, zaključuje se u saopštenju.  

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније