Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

21. 06. 2020. 11:15   >>  11:13

MEDICINSKI FAKULTET

Uključeni u osam međunarodnih projekata

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) realizuje se osam međunarodnih projekata u partnerstvu sa oko 40 renomiranih naučnih i obrazovnih institucija, koji su usmjereni na poboljšanje javnog zdravlja, primarnu zdravstvenu zaštitu, problem Alchajmerove demencije i karcinoma. U njima učestvuje 50 zaposlenih, iz pretkliničkih i kliničkih oblasti.

Prodekanka za nauku ovog fakulteta Aneta Bošković smatra da je ovaj podatak, pokazatelj da je jačanje konkurentnosti naučnoistraživačkog rada jedan od prioriteta razvoja Medicinskog fakulteta.

Kako je kazala, posvećenost Medicinskog fakulteta razvoju naučnoistraživačkog rada najbolje se ogleda u formiranju Centra za naučnoistraživački rad (CNIR), koji za cilj ima poboljšanje infrastrukture, jačanje kadrova i povećanje ulaganja neophodnih za izvođenje konkurentnih i modernih istraživanja iz oblasti biomedicine.

"Pored Centra, kroz Erasmus+ projekat PHELIM, uz učešće partnerskih institucija iz zemlje i inostranstva, formiran je Centar za javno zdravlje, i ove školske godine krenula je nastava na doktorskim studijama iz oblasti javnog zdravlja", rekla je Bošković.

Učestvuju, kako je dodala, u H2020 RIA projektu RECOGNISED, koji predlaže evaluaciju stanja retine kao potencijalni biomarker za identifikaciju pacijenata sa visokim rizikom od nastanka kognitivnih poremećaja i demencije, a koji već boluju od dijabetesa tip 2.

"Medicinski fakultet prvi put učestvuje u prestižnoj Research and Innovation shemi H2020 kao partnerska institucija, a benefiti učestvovanja u ovom multidisciplinarnom konzorcijumu od 15 evropskih institucija za Medicinski fakultet, a time i UCG, su višestruki – od razvoja nfrastrukturnih i ljudskih kapaciteta, do značajno boljeg međunarodnog pozicioniranja i vidljivosti, kao i povećanja kompetitivnosti", kazala je Bošković.

Prema njenim riječima, nacionalni istraživački projekat koristiće nove metode za stratifikaciju pacijenata oboljelih od kolorektalnog karcinoma i Alchajmerove demencije prema riziku za progresiju ovih oboljenja. Projekat finansira Ministarstvo nauke.

"Tu je i projekat CEBIMER, multidisciplinarni program u kojem učestvuje 10 institucija iz zemlje i inostranstva, podržan inovativnim grantom Ministarstva nauke, a u cilju uspostavljanja budućih centara izvrsnosti u Crnoj Gori", dodaje Bošković.

Ona je kazala da se ekspertiza i znanje među kolegama razmjenjuju u okviru programa Gostujući predavači - projekat sa kolegama iz Norveške, Italije i Srbije, iz oblasti multidisciplinarne dijagnostike - molekularne medicine, koji je podržao Ministarstva nauke. Uz to i kroz bilateralni projekat sa Srbijom, kao osnov za planiranje i programiranje fizičke aktivnosti.

"O kvalitetu naučnoistraživačkog rada na Medicinskom fakultetu i završenih projektnih aktivnosti govori i ukupno 379 naučnih radova objavljenih u SCI/SCIE i SCOPUS bazama, kao i brojna učešća na međunarodnim kongresima", navela je Bošković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније