Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan; Objavio: O.Z. ]

02. 07. 2020. 07:16   >>  07:47 1

SUD UTVRDIO

Neustavan cjenovnik za naplatu vode i kanalizacije

Ustavni sud donio je odluku o ukidanju Odluke o utvrđivanju cijena isporučene vode i usluga odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda na osnovu inicijative Unije poslodavaca Crne Gore koja je podnijeta 28. septembra 2018. godine, piše Dan.

Unija poslodovaca je u inicijativi navela da ova odluka, koju je odbor direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija donio 24. juna 2011. godine, a na čijem je čelu tada bio Sreten Savićević, ne može opstati u pravnom poretku Crne Gore, jer je ona donijeta dok je Vodovod imao pravni status javno preduzeće, a koje je prestalo da važi 11. jula 2013. godine kada je ono promijenilo status u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Odbor direktora je 24. juna 2011. godine donio odluku da se cijena usluga povećaju za treću kategoriju potrošača a to su domaćinsta i pravna lica koja koriste vodu za zalivanje zelenih površina, rada fontana.

Tada je cijena vode za ovu kategoriju sa 24 centra povećana na 40 centi, dok su cijene odvođenja fekalnih voda za ovu kategoriju povećana sa 12 centi na 20 centi.

Cijene za prvu kategoriju potrošača koju čine privredna društva i preduzetnici, kao i drugu kategoriju potrošača koju čine ustanove i organizacije tada su ostale iste.

Unija poslodavaca Crne Gore u cilju zaštite svojih članova – dobrovoljno udruženih preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih privrednih društava, ima pravni interes, budući da djeluje kroz institucije sistema, na otklanjanje biznis barijera u poslovanju.

Jedna od tih je i odluka o utvrđivanju cijena isporučene vode i usluga odvođenja i prečišćavanja fekalih voda svojevremeno donijete od JP Vodovod i kanalizacija Podgorica, odnosno cjenovnik usluga kojima su kategorisani potrošači (jedino dostupna na sajtu) sada Vodovod i kanalizacija, a koji se primjenjuje na isti način – određujući cijene usluga kao i pomenuta odluka.

“Pomenuti odluka i cjenovnik imaju sva obilježja opšteg akta budući da se odnose na neodređen broj korisnika usluga. Osporena odluka ne može opstati u pravnom poretku Crne Gore, obzirom da je donijeta u pravnom statusu JP Vodovod i kanalizacija, a koje je prestalo da postoji odlukom o osnivanju Vodovod i kanalizacija, donijetom od strane osnivača – Skupštine Glavnog grada na sjednici od 11.7.2013.godine. Takođe, u naznačenoj odluci odnosno sajtu dostupnom preko Vodovod i kanalizacija date su kategorije potrošača (ukupno tri) za koje su određeni različiti novoi cijena obzirom na svojstva korisnika – potrošača”, piše u inicijativi koju je potpisala Suzana Radulović, generalni sekretar UPCG.

Kao razlog za osporavanje ove odluke Radulović je citirala odredbe Zakona o komunalnim djelatnostima.

“Odredbe Zakona o komunalnim djelatnosti ukazuju da vršenje javnog interesa podrazumijeva javnost rada koji se ogleda i u dostupnosti odluka organa, a u ovom slučaju organa Vodovod i kanalizacija”, navodi ona.

Kako je istakla, odluka Vodovod i kanalizacija, odnosno cjenovnik komunalnih usluga jedino potvrđuju da i dalje proizvode pravna dejstva takva akta.

“Međutim, ista su morala prestati na osnovu člana 24 Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Vodovod i kanalizacija Podgorica još 24.1.2014.godine to jeste istekom roka od šest mjeseci. Pravi osnov za uređenje pitanja javnog vodosnadbijevanja, a slijedom ovog utvrđivanje cijena za isporučenu vodu može biti samo novi Zakon o komunalnim djelatnostima. Nesumnjivo uz obezbjeđenje saglasnosti na cjenovnik takvih usluga kako je to propisano Odlukom o osnivanju Vodovod i kanalizacija”, navodi Radulović u inicijativi.

Radulović se pozvala i na Zakon o zaštiti potrošača, ali i na odluku o osnivanju Vodovod i kanalizacija i statut društva iz 2014. godine.

Sekretar za komunalne poslove Marko Rakočević saopštio je da će se izjasniti nakon što dobiju odluku Ustavnog suda.

“Poštujemo institucije države. Nijesmo dobili još odluku Ustanovnog suda i čim je dobijemo postupićemo po njoj”, naveo je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније