Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

10. 07. 2020. 17:30   >>  19:25 1

BOŠNJAČKA STRANKA

Srebrenica da se ne zaboravi i ne ponovi

Obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici, obaveza je svih nas, jer je to podsjećanje na nevino stradale bošnjačke civile. To je ujedno poruka kako se Srebrenica ne bi zaboravila, ponovila i nikome više dogodila, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

“Genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 25 godina, u kome je ubijeno 8372 nevinih civila, kada se planski i sistematski radilo na uništenju cijelog jednog naroda, pouka je za cijelo čovječanstvo. Četvrt vijeka nakon najmonstruoznijeg genocida u Srebrenici, najdublje saosjećamo sa bolom porodica šehida – nevino stradalih žrtava”, navode iz ove stranke.

Kako su istakli, osim obaveze svih nas, da čuvamo istinu i uspomene na nevine žrtve genocida, a znajući da pravda nikada neće biti zadovoljena do kraja, važno je da kroz obrazovni proces i medijske sadržaje budu interpretirane sve činjenice o genocidu, o patnjama žrtava i njihovih porodica, kao i o motivima počinioca genocida.

“U cilju uspostavljanja trajnog pomirenja u regionu i suočavanja s prošlošću, važno je i da ratni zločini koji su počinjeni na teritoriji Crne Gore do kraja budu istraženi i procesuirani, a krivci budu privedeni pred lice pravde”, dodaju oni.

Podsjećaju, Bošnjačka stranka je u Skupštini Crne Gore 9. jula 2009. godine podržala usvajanje Deklaracije kojom je usvojena Evropska rezolucija o 11. julu 1995. i genocidu u Srebrenici”.

“Zbog aktuelne epidemiloške situacije u regionu, ove godine smo spriječeni da budemo u Potočarima, gdje svake godine prisustvujemo dženazi. Zato će delegacija Bošnjačke stranke u subotu u devet sati i 45 minuta položiti cvijeće u spomen-parku na Pobrežju, u Podgorici”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније