Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: J.B.Č. [ Mina ]

17. 08. 2020. 12:54 >> 12:53

SINDIKAT PROSVJETE

Razmotriti da li treba primjenjivati on lajn nastavu

U Crnoj Gori treba razmotriti u kojim slučajevima primijeniti onlajn nastavu, da li kombinovano sa redovnom, a predavanja - prezentacije da se obavljaju kao rad učenika kod kuće, saopšteno je iz Sindikata prosvjete.

Navodi se da Sindikat kao i svi relevantni faktori društva, zabrinut situacijom koja je zadesila ne samo Crnu Goru već i i čitav svijet, razmatra i traži mogućnosti koje bi bile na početku školske 2020/21 godine najkorisnije ali i najbezbedniji za sve učenike.

Oni su kazali da na osnovu analize smatraju da vid nastave, pod sloganom „ Uči doma“, ne daje valjane rezultate kao što to omogućava redovna nastava.

Iz Sindikata su rekli da treba imati u vidu da škola, u pravom smislu te riječi, ima širok spektar benefita u odnosu na nastavu na daljinu.

U toj radničkoj organizaciji su naveli da su svjesni da je novonastala situacija iziskivala brza rješenja i da su obezbijedili, shodno mogućnostima kakvu-takvu realizaciju školskog programa.

"Međutim, pokazatelji analiza, ne samo kod nas, već i u regionu, posebno UN su surovo realni i poražavajući za školski sistem. Argumenti kojima raspolažemo su i te kako na strani redovne aktivne nastave", naveli su iz Sindikata.

Oni su kazali da je znanje ono što se uči u školama, pa da zato treba razmotriti sve mogućnosti da djeca budu bezbjedna ali okrenuta znanju.

Iz Sindikata su predložili da se razmotri u kojim slučajevima treba primijeniti onlajn nastavu, da li možda kombinovano sa redovnom nastavom, kao i da se predavanja - prezentacije obavljaju kao rad učenika kod kuće.

Iz te radničke organizacije predlažu da se razmotri da se razrada nastavnih sadržaja i provjera znanja obavlja u vaspitno obrazovnim ustanovama, i u kojem procentualnom odnosu.

Sindikat predlaže da se razmotri mogućnost zahtjeva roditelja za pohađanjem samo jednog vida nastave, ali da se ima u vidu u tom slučaju, nezavidan položaj nastavnika.

Oni su predložili da se razmotri sa kojim brojem učenika se može održavati nastava u učionicama uzimajući u obzir kapacitet vaspitno obrazovnih ustanova i uslova rada u njima, kao i da li treba smanjiti broj učenika po odjeljenjima u vrijeme epidemije.

Sindikat predlaže da se razmotri kako zaštiti koleginice i kolege koji su slabijeg zdravstvenog stanja.

Predlažu i da se razmtotri po kojim pedagoškim principima vršiti eventuale podjele odjeljenja na grupe.

"Da li treba razmisliti o skraćenom trajanju nastavnog časa, i koliko bi ova mjera dovela do povećanja obima rada nastavnika, ako bi se u jednom nastavnom danu vršila nastava u obije grupe jednog odjeljenja", kazali su iz Sindikata.

Oni se pitaju i da li treba primijeniti skraćenje nastavnog predmetnog programa - procjena nastavnika, u dogovoru sa nadležnim obrazovnim institucijama, koje teme treba odraditi u skraćenom obliku.

"Da li treba uvesti unifomne planove za sve predmete u svim školama na teritoriji države", pitaju se u Sindikatu.

Navodi se da je Sindikat podržao Inicijativu Udruženja nastavnika srednjih škola da se sedmična norma časova u srednjem obrazovanju od školske 2020/21. izjednači sa normom u osnovnom obrazovanju.

Oni su najavili da će Sindikat, sa srodnim udruženjima pokrenuti istraživanje o naznačenim temama među prosvjetnim radnicima.

"To istraživanje bi bilo osnov za sveobuhvatnu analizu. Time želimo da kao odgovoran socijalni partner damo doprinos unapređenju kvaliteta vaspitno obrazovnog procesa", poručili su iz Sindikata prosvjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније