Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 08. 2020. 20:40 >> 20:39

NOVI ZAKON

Država će finansirati i privatne medije

U crnogorskom parlamanetu nedavno je usvojen novi Zakon o medijima koji je donio i brojne novine, a predmet naše pažnje u priči koja slijedi jeste formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Zakonom je, naime, predviđeno da se upravo kroz ovaj Fond iz državnog budžeta ubuduće finansiraju i privatni mediji.

 

Na novi Zakon o medijima u Crnoj Gori čekalo se punih 18 godina.

Novi je donio i veliku novinu. Država će od naredne godine finansirati, osim Javnog servisa i privatne medije, od novca građana.

Formiraće se Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Od toga će, strahuju u Sindikatu, najmanje koristi imati sami novinari. 

"Znači u privatni biznis, u medije, će da se slije, direktno iz budžeta, 0,09 odsto budžeta, pa crnogorski mediji direktno postaju budžetska jedinica , što je meni samo po sebi problematičnio, jer pretpostavljam da će uticati na njhovu nezavisnost i objektivnost, a iskustvo nam govori da će zaposleni u crnogorskim medijima dobiti ništa, ili jako malo," navela je Marijana Camović Veličković – predsjednica Sindikata medija Crne Gore.

U ministarstvu kulture ističu da će se ovim Fondom finasirati isključivo medijski projekti od javnog interesa, a u vremenu globalne krize i ograničenosti marketinškog tržšita omogućiće se i finansijska stabilnost medija. 

"Fond je dominantno utemeljen na podsticaj pluralizma raznovrsnih medijskih sadržaja kako bi građanin, iz raznovrsnih medija i različitih politika programskog sadržaja, mogao primati informaciju i na taj način definisati svoj kritički odnos prema svim pojavama", kaže Željko Rutović – generalni direktor Direktorata za medije.

Za sada je zakonom definisano, između ostalog, i da za novac od Fonda neće moći da konkirišu mediji bez transparentne vlasničke strukture i sa neizmirenim poreskim obavezama. No, bliži detalji utvrdiće se i kroz dva podzakonska akta. 

"Gdje će se na bazi jedne inkluzivne javne rasprave, jedne široke debate u predviđenim rokovima i dijaloga sa medijskom zajednicom definisati objektivni i mjerljivi kriteriji, na način kako bi novac i raspodjela sredstava imali maksimum svog javnog interesa i kako bi kvalitetni projekti i mediji koji imaju svoju sangu programske održivosti aplicirali i samim tim dobili sredstva", kaže Željko Rutović – generalni direktor Direktorata za medije.

U Sindikatu upozoravaju da se mora insistirati na transparentosti trošenja novca koji će građani privatnicima davati iz svojih džepova. 

"Tek ostaje da se vidi šta će od toga dobiti građani koji će da plaćaju taj privatni biznis i privatne projekte i šta će biti krajnji proizvod tih projekata, hoćemo li dobiti mnogo bolje novinarstvo, a valjda je za očekivati, od ovoga što sad imamo", navela je Camović Veličković.

Ukoliko ne bude većih promjena u budžetu naredne godine mediji će podijeliti najmanje 900.000 eura, od čega će 60 odsto te sume nezavisne komisije podijeliti komercijalnim elektronskim, a 40 odsto štampanim i online medijima.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније