Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine ]

05. 10. 2020. 07:04 >> 07:05
5

KOVAČEVIĆ

CG ima velike šanse u pregovorima o Prevlaci

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević kazao je u intervjuu Dnevnim novinama da će do 2023. godine biti premjerena cijela teritorija Crne Gore. Trenutno, kaže Kovačević, premjereno je skoro pola naše države.

Kaže i da je od 2010. do sad snimljeno 606.000 hektara, a Crna Gora ima 1.382.000 hektara.

“Dakle, skoro pola Crne Gore je premjerno. Do 2023. ja se nadam da ćemo zaokružiti taj katastar. Kupili smo i dron i sa njim ćemo da snimamo manje katastarske opštine jer je avio snimanje veliki postupak. Sada preko medija obavijestimo građane da obilježe imovinu, a nakon toga naša ekipa, sve snimi i unese”, naveo je Kovačević.

Na pitanje da li bi Crna Gora trebalo da pristane na međunarodnu arbitražu i tako konačno riješi pitanje Prevlake, Kovačević kaže da stručno gledano, Crna Gora imamo velike šanse u pregovorima.

“Na kraju krajeva neka bude i arbitraža, baš kao što je bio slučaj Slovenije i Hrvatske oko Piranskog zaliva. Dakle, oni su na međunarodnom razgraničenju ostvarili svoja prava, tako da smatram da i mi iz više razloga to treba da uradimo. Geografski posmatrano, položaj Prevlake je takav da ona pripada Crnoj Gori. Svi drugi relevantni podaci kažu da Prevlaka nikad nije bila niti Crne Gore niti Hrvatske”, navodi Kovačević.

Poznato je, kako dodaje, da je od osnivanja katastra na tim prostorima Austrougarska upravljala tim područjem.
Padom Austrougarske stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a Prevlaka je, kako dodaje, uvijek bila vojna baza.

“Prvo, tu je bila vojska Austrougarske, zatim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije i vojska JNA. Raspadom Jugoslavije vojska se povukla sa tog dijela i ostalo je neriješeno to pitanje. Kako su vođeni pregovori između tada Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske, smatram da velike šanse imamo u toj budućoj međunarodnoj komisiji koja će angažovati svoje eksperte, kao što je odredila eksperte i tokom razgraničenja Crne Gore i Kosova”, naveo je Kovačević.

On kaže i da je u katastru Austrougarske Prevlaka navedena kao njihova teritorija.

“Tako da, ako neko kaže da je Prevlaka njegova, onda argumentima treba to da dokaže i da ima neke podatke o eksproprijaciji. Ni Austrougarska nije otimala zemljište, ona je osvajala i ubirala poreze od vlasnika”, zaključio je Kovačević.

Vjerske zajednice da dokažu da su objekati njihovi

Podsjeća i da je Uprava shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti imala rok od godinu da prikupi podatke o svim podacima za sve vjerske zajednice.

Kovačević kaže i da se u katastru ne dokazuje vlasništvo, u katastar se upisuje vlasništvo.

“Što se tiče vjerskih objekata mi pozivamo sva pravna i fizička lica i predstavnike svih vjerskih zajednica da pristupe komisijama i da dokažu da je taj vjerski objekat njihov”, zaključio je Kovačević.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније