Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Autor: I. P. [ Izvor: rtcg.me ]

21. 10. 2020. 09:02   >>  16:22 27

NEMA USLOVA

MO: Odgođen prikaz vježbe na Sinjajevini

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi za vojnu vježbu uz gađanja minobacačima na Sinjajevini. On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da će Vojska Crne Gore tamo nastaviti svoje aktivnosti kad se za to steknu uslovi. U međuvremenu, iz Ministarstva odbrane je saopšteno da se odlaže za sjutra najavljeni prikaz vojne vježbe.


Tema Jutarnjeg programa na TVCG bila je najava Ministarstva odbrane o vojnoj vježbi na području Sinjajevine, što je naišlo na žestoko protivljenje mještana, ali i ekologa.

I dok iz Vojske Crne Gore kažu da je na Sinjajevini moguć suživot vojske i stanovništva, iz organizacije koja se protivi vježbi kažu da otpor namjeri VCG nije prkos državi, već čin ponosa.

Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji

Pantović je rekao da Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji, te da ne žele da se konfrontiraju s narodom.

"Mi smo prekjuče izvršili izviđanje, konstatovano je da se nijesu steklil uslovi za gađanje i da to nije moguće. Izvještaj je dostavljen ministru odbrane i Savjetu za odbranu i bezbjednost. Pretpostavljam da će odluka biti donošena danas ili sjutra. VCG će tamo nastaviti aktivnosti kad se za to stenu uslovi. Kad svi uslovi budu zadovoljeni mi ćemo nastaviti s realizacijom vježbe", rekao je Pantović, navodeći da oni imaju ustavnu i zakonsku obavezu da rade.

On je, govoreći o odluci da poligon bude na Sinjajevini, rekao da je procedura pokrenuta na inicijativu Generalštaba 2013. Zaključkom vlade formiran je tim koji je definisao kriterijume za lokaciju.

"Osnovni kriterijumi su da je lokacija u državnoj svojini, da se zadovolje bezbjednosni standardi, dakle da lokacija bude udaljena od naseljenih mjesta, i treća da zemljište bude manevarsko, da mogu vježbe da se izvode", rekao je Pantović, napominjući da su isključili u startu zone nacionalnih parkova.

Podsjeća da je Ministarstvo odbrane 2018. godine organizovalo okrugli sto na ovu temu, te da su se tada pojavile samo dvije NVO koje se bave zaštitom prirode.

"Bilo je dosta građana zainteresovanih koji su gore ljeti sa stokom, u nekoliko navrata smo slali pozive za otovrene razgovore. Za ovu vježbu znamo više od godinu dana. Vrlo transparentno smo ušli u ovu priču. Mi smo ubijeđeni da neće biti bilo kakve štete", tvrdi Pantović.

Sekulović: Crnoj Gori ne trebaju poligoni

Milan Sekulović iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu kaže da mještani i NVO aktivisti na tom području organizuju danonoćne straže.

"O tome se prije svega nije pričalo s mještanima, niko nije njih pitao o tome da se to područje pretvori u vojno-strelišni poligon. Ali oni su dali svoj odgovor, mi tamo imamo narodne straže. Ovo nije prkos državi, nego čin ponosa", rekao je Sekulović.

Pitao je i da li bi iko kupio domaću hranu sa područja na kojem su padale bombe. To će, smatra on, uticati i na turizam.

"Da li biste vi kao turista pošli na poziciju gdje možda postoji zaostalo ubojno sredstvo? Sinjajevina treba da ostane ono što je sad, najveći balkanski pašnjak", rekao je Sekulović, koji je uvjeren da se ne može reći da tamo gdje padaju bombe nije ugrožen biljni i životinjski svijet.

Crnoj Gori, kako je rekao, ne trebaju vojni poligoni.

"Mi smo ekološka država i najmanja NATO saveznica. Može se napraviti kompromis, ako imamo saveznike mogu da nam ustupe njihove vojne poligone, da idemo recimo u Makedoniju", kaže on.

Poručio je Vojsci i Ministarstvu da neće popustiti: "Nemojte da okrećete priču da smo mi protiv Vojske Crne Gore. Mi nijesmo protiv VCG, već protiv pogrešnih odluka Vlade Crne Gore".

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније