Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me ]

29. 10. 2020. 07:57   >>  18:47 3

SEZONSKI GRIP

Vakcinacija od sjutra, 40% više vakcina

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Podgorica počeće sjutra, kazali su iz te zdravstvene ustanove. Ove godine nabavljeno je oko 30 hiljada vakcina protiv sezonskog gripa, što je najviše u posljednjih 10 godina i oko 40 odsto više nego za cijelu prošlogodišnju sezonu, kazao je doktor Milko Joksimović iz Instituta za Javno zdravlje. Razlog je povećano interesovanje i ozbiljnost situacije koju očekuju.

Kako je saopšteno iz Domova zdravlja, vakcinacija će se obavljati u svim zdravstvenim objektima Doma zdravlja radnim danima od sedam sati do 21 sat, a građani termin za vakcinaciju mogu zakazati telefonom.

Joksimović je u uključenju u Jutarnji program TVCG kazao da su prioritetne grupe iste kao i godinama unazad.

„To su sva lica koja imaju honično oboljenje, a starija od šest mjeseci, zatim stariji od 62 godine, bez obzira da li imaju neko oboljenje, zatim zdravstveni radnici i oni koji su u nekom kolektivnom smještaju“, objašnjava Joksimović.

Ističe da je preporuka da se vakcinišu djeca do pet godina, bez obzira da li imaju neko oboljenje ili ne.

„Takođe, preporučuje se i vacinacija trudnica“, kaže on.

Objašnjava da je potrebno najmanje 15 dana nakon primanja vakcine da se razviju antitijela.

„U principu, do tri sedmice bi trebalo da se stvori imunitet. S obzirom da je to mrtva vakcina potrebno je više vremena“, kaže on.

Ne očekuje da dođe do porasta oboljelih od gripa još, zato preporučuje da građani polako počnu sa zakazivanjem vakcinacije.

Doktor objašnjava da zaraženi kovidom 19 ne treba da primaju vakcine, kao ni oni koji imaju bilo kakvo akutno oboljenje.

„To se smatra privremenom kontraindikacijom. Čim se stanje poboljša, može se primiti vakcina. Ne treba dati vakcinu ni kada neko ima temperaturu ili alergiju“, upozorio je ljekar. 

 Iz podgoričkog Doma zdravlja objasnili su da se vakcinacija stanovništa sprovodi u cilju redukovanja obolijevanja, prenošenja virusa u porodici, kolektivu i populaciji, a samim tim očuvanja sopstvenog zdravlja.

"Vakcinacija se sprovodi u cilju održavanja kolektivnog imuniteta populacije, a posebno kod onih kod kojih je indikovano davanje vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolijevanja”, navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније