Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2020. 08:19 >> 08:24

APEL MCP

Ispraćaj mitropolita uz poštovanje mjera

Mitropolija crnogorsko primorska pozvala je sve vjernike da se u danima ispraćaja mitropolita Amfilohija pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distancu.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje pozvao je sinoć građane koji se okupljaju ispred Cetinjskog manastira, kako bi odali počast preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću, da poštuju fizičku distancu i da nose maske kako bi se na najmanju moguću mjeru svela mogućnost infekcije koronavirusom.

"Vijest o smrti visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija kao gromoglasna truba odjeknula je ne samo u Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi neko u cijelom svijetu. Ljubav i poštovanje koje je sticao decenijama služeći, propovijedajući i svjedočeći Boga i Jevanđelje Hristovo prevazilazi čak i strah i opasnost od novonastalog koronavirusa. Od samog upokojenja blaženopočivšeh mitropolita narod je počeo da se sabira oko njegovog svetog odra.

Kako je saopšteno iz MCP stotine ljekara i medicinara su mitropolita ispratili iz Kliničkog centra, a u toku jučerašnjeg dana hiljade ljudi je došlo u Cetinjski manastir da se u molitvenom mimohodu oprosti od mitropolita.

Tako će, kako navode, biti i danas i sjutra kada je planirana sahrana.

"Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distancu. U cilju obezbjeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5.000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podijeljene onima koji ne budu istu imali", poručuju iz MCP.

Poručuju da bi sve vjernike i u ovoj situaciji trebalo da vodi ona čuvana mudrost Marka Miljanova, "junaštvom da branimo sebe od drugih, a čojstvom da branimo i čuvamo druge od sebe.

"Takav je bio i naš Mitropolit i tome nas je učio", poručuju iz MCP.

Danas, na praznik Svetog Petra Cetinjskog će u devet časova biti služena sveta zaupokojena Liturgija u Cetinjskom Manastiru. Ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu će biti u 13 časova.

Molitveni doček u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici je planiran u 14 časova. U nedelju 1. novembra sveta arhijerejska zaupokojena liturhija biće služena u devet časova.

Liturgiju će služiti Njegova Svetost Patrijarh Irinej uz sasluženje više arhijereja. Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opijelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog Hrama u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније