Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

01. 11. 2020. 14:14 >> 20:55

U KRIPTI HRAMA

Sahranjen mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a opijelo i liturgiju povodom njegove smrti služio je Patrijarh srpski Irinej. Sahrani su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i sprski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, mandatar Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kao i lideri DF-a. I veliki broj građana, takođe se oprostio od mitropolita. Sahranu je prenosila TVCG, TVCG SAT, kao i Portal RTCG.

Mitropolit Amfilohije, po svojoj želji sahranjen je u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života. On je preminuo u petak, 30. oktobra 2020. godine.

 

Prethodno je kovčeg sa tijelom iznijet ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje je patrijarh Srpske pavoslavne crkve (SPC) Irinej služio opijelo. 

Episkop bački Irinej Bulović rekao je da je pored tuge zbog rastanka "radost veća, jer znamo da je rastanak privremen".

Kazao je i da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego da je 11 dana bio pobjednik tog virusa, "ali njegov organizam i tjelesna slabost nijesu izdržali to iskušenje".

 

Protojerej Nikola Pejović, rekao je u prenosu na TVCG, da su svjesni epidemiološkog rizika, da nijesu pozvali ljude da ne dolaze, ali su pozvali na poštovanje mjera.

"Nabavili smo hiljade zaštitnih maski i podijelili ih, upozorili ljude da se pridržavaju mjera, ali mitropolitova najbliža rodbina i uža porodica je ovaj narod," kazao je Pejović.

Sveštenik Gojko Perović je u prenosu na TVCG saopštio da su uradili sve da odvrate mnoge, iz drugih država da ne dolaze u Crnu Goru zbog epidemiološkog rizika, i istakao da se neke stvari ipak ne mogu iskontrolisati.

"Ljudi su došli da izraze poštovanje prema pokojniku," naveo je on.

 

Liturgiji i sahrani su prisustvovali i mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Takođe i članovi Demokratskog fronta, Vladimir Joković iz SNP-a, predsjednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović.

 

Prisustvovali su i predsjenik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić i DNP-a Milan Knežević

 

Prethodna dva dana su masovno kršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za suzbijanje širenja koronavirusa. I danas se moglo vidjeti da ispred Hrama mnogi nijesu nosili maske i nijesu držali distancu.


Prije sahrane, a nakon liturgije govorili su pisac i akademik Matija Bećković, mandatar Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. 

 

Prisustvovali su i predstavnici katoličke crkve u Crnoj Gori, te barski monsinjor Rok Đonlešaj. 

Iz MCP su rekli da će danas u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biti služena Sveta zaupokojena Liturgija u devet sati, nakon koje će biti održan pomen Amfilohiju, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na taj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita.

 

Oni su kazali da od državnih organa očekuju doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta.

"Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe", poručili su iz MCP. 

 Prilog: Tanja Perović, TVCG

 

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније