Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

01. 11. 2020. 13:40 >> 21:23
18

BEČIĆ I KRIVOKAPIĆ

"Današnji dan je litija svih litija"

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić saopštio je da je mitropolit Amfilohije sabrao danas narod kako bi pokazali jedinstvo u vjeri i ljubavi. Na sahrani mitropolita, Krivokapić je kazao da je smrt mitropolita Amfilohija izuzetan gubitak za narod Crne Gore, ali i za cijeli pravoslavni svijet. Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je kako se nada da će biti posljednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svog naroda.

„Današnji dan je litija svih dosadašnjih litija koje su se slile sa svih krajeva i danas je predvodi niko drugi nego naš mili mitropolit. Iako si vaskrsnuo Crnu Goru doživio si da trpiš nevolje i muke radi gospoda radi svoga naroda. Svaki susret sa tobom je bilo radost i učenje. Moja najveća radost je bio 30.08 uoči ponoći, taj tvoj zagrljaj ću nostiti do svoje potonje ure. A riječi koje si tada rekao neka odzvanjaju u našim srcima“, naveo je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da se Crna Gora oprašta danas od visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija, ali i jednog od najvećeg prijatelja ovog vremena.

„Ovaj put se opraštamo nešto drugačije. Ja se danas opraštam od tebe vladiko vjerujući da se nikad nećemo rastati. Nadam se da ćeš biti posljednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svog naroda, a branio si je i odbranio tako da si svakom unaprijed oprostio. Svetinju si u sebi nosio, znao si to jer si i sam kao Morački sin oštar u izražaju, a u postupanju blag. Toliko podariti i sagraditi mogu samo veliki i besmrtni“, poručio je Bečić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej kazao je u govoru da se narod okupio da gospodu isprati Amfilohija tamo gdje su “naši sveti preci i tamo gdje ćemo mi živi jednog dana biti”. 

"Otišao je u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu. Nadamo se da će svojim molitvama izmoliti da se problemi riješe na najbolji način kako za Crnu Goru tako i za druge narode", naveo je on.

Irinej je kazao da nije čudo Amfilohija ispraćaju na dan Svetog Petra Cetinjskog.

Prema njegovim riječima Amfilohije je “krčio korov na njivi Gospodnjoj” obnavljajući ono što je zapušteno i napušteno.

“Posebno bih naglasio ono što je Amfilohije ostavio svom narodu, a to je ljubav prema Kosovu i Metohiji. I na kraju bih podsjetio na veliku želju Amfilohija da se obnovi Njegoševa kapela na Lovćenu. Neka ovo bude njegov amanet vjernom srpskom narodu i Crnoj Gori je kazao da se obnovom crkava i manastira i narod počeo vraćati crkvi”, rekao je Irinej.

Pisac Matija Bećković saopštio je da velike ljude i njihova djela, smrt samo uvećava, proslavlja i uveličava. 

„Samo sitne duše i njihova nedjela poništava“, rekao je on. On je rekao da su ovakvu sahranu imali sam kraj Aleksandar i patrijarh Pavle.

Kazao je da danas počinje drugi, novi, vječni život Amfilohija Radovića. 

„Gospod ga je pozvao u pravi čas, da ga je pozvao ranije ne bi valjalo. Pozvao ga je na nebo gdje će sada moći da uradi više za svoj narod i svoju crkvu, nego da je ostao na zemlju. Nova preporođena Crna Gora počinje od A, zato smrt nikom nije lakše pala nego njemu“, rekao je Bećković. 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније