Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 11. 2020. 14:56 >> 14:56
3

ANIMA PORUČUJE

Sve vidljiviji znaci fašizma u Crnoj Gori

Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9.novembar, upozorava na sve vidljivije znake fašizma u Crnoj Gori, napominju iz NVO Anima.

Iz te NVO upozoravaju da ne smije biti relativizacije zločina iz prošlosti, ni izjednačavanja fašista i antifašista jer zagovornici ovakve politike zalažu se za novi rat u Evropi kao i u Crnoj Gori.

“Upozoravamo  da ne smije biti ugrožavanja sekularizma i glorifikacije ratnih zločina i zločinaca u Crnoj Gori. Ne smije biti politika koje produbljuju postojeće podjele u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju povodom Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Iz Anime su upozorili da ne smije biti politike čija pravila su uspostavljena u vrijeme kada žene nisu imale pristup političkim institucijama.

“Ne smije biti diskriminacije po rasnoj, etničkoj, nacionalnoj, rodnoj i ideološkoj osnovi. Politika mora da se mijenja polazeći prije svega od ženske perspektive, solidarnosti i stvaranja mira. Obilježavamo ovaj datum jer nas na to obavezuju antifašističke vrijednosti  koje afirmišemo”, dodaju iz ten VO.

Upozoravaju crnogorsku javnost da jedino te vrijednosti vode slobodi i razvoju društva.  

“Deveti novembar obilježava se u čast sjećanja na Kristalnu noć  1938. odsine kada se  širom Njemačke  desio progon jevrejskih građana i građanki, više od  90 Jevreja je ubijeno, a oko 30.000 je deportovano u koncentracione logore i tako je počelo u Njemačkoj proganjanje i istrbljenje  ne samo Jevreja nego  i tzv. "neprijatelja njemačke države" homoseksualaca, kriminalaca i "asocijalnih" ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, političkih ‘prijestupnika’ poput komunista i socijalista, španskih republikanskih izbjeglica te manjina poput Roma i Sinta i ostalih. Tako je započeo i Holokaust”, podsjetili su iz Anime.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније