Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 12. 2020. 07:07   >>  07:08 41

CPC

“Pripremaju ponovnu aneksiju Srbiji”

Crnogorska pravoslavna crkva pozvala je političke partije, nevladine organizacije, javne, kulturne i naučne poslenike i crnogorska udruženja u dijaspori da, kako kažu, pred domaćim i međunarodnim organizacijama organizovano ustanu u odbranu dostojanstva i nezavisnosti domovine.

Apel su uputili arhiepiskop cetinjski i mitropolit CPC Mihailo, arhepiskop kotorsko primorski Simeon, vikarni episkop mitropolita Boris i episkop Ostroško-nikšićki Gorazd sa vanrednog sabranja mitropolita, episkopa, sveštenstva i monaštva Crnogorske pravoslavne crkve juče na Cetinju.

“Državu su napale sile koje imaju namjeru da je riješe nezavisnosti, tako što će namjeravanim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti uzakoniti pravni osnov da se 50 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, 60 manastira i 650 crkava upiše u vlasništvo Srbije”, poručuju iz CPC.

Cilj je, kako kažu, priprema uslova za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji.

“Posebno apelujemo na crnogorske asocijacije u rasijanju da učine sve što je u njihovoj moći da se međunarodna javnost upozna sa ovim činjenicama i da podrže CPC u zemlji”, stoji u saopštenju CPC.

Pozivaju poslanike vladajućih stranaka, da prije nego što dignu ruku za usvajanje izmjena Zakona, dobro razmisle o razmjerama posljedica takve odluke koja će, kako kažu, biti zločin izdaje sopstvene domovine.

“To je najveći mogući zločin, koji neće ostati bez odgovora. Još jednom apelujemo na poslanike da se suprostave takvome sramnome velizdajničkome prijedlogu koji predstavlja okupacini akt, koji će aktere njegovoga donošenja uvrstiti u red veleizdajnika i kvislinga. Ako ste ljudi dići ćete glas i ustati u odbranu časti i slobode sopstvenoga naroda. Uradite to i spasite dušu!”, navodi se u saopštenju CPC.

Građane pozivaju da se toga dana, kad na dnevnome redu Skupštine bude usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, okupe ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom iskažu protest protiv toga, kako kažu u CPC, “sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga prijedloga”.

“Građani Crne Gore, i vi u zemlji i vi u rasijanju, na noge! Organizovano i civilizovano ustanite pred domaćim i međunarodnim institucijama u odbranu državnoga suvereniteta i slobode! Sad ili nikad”, zaključuje se u saopštenju CPC.

Пратите нас на

Коментари41

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније