Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 01. 2021. 13:19 >> 13:24
15

U 15 SATI

Cetinjani sjutra ispred Dvora Petrovića

U saopštenju, iza kojeg, kako je navedeno, stoje građani Cetinja, kaže se da su riješeni da se i sjutra, u 15 sati, okupe ispred Dvora Petrovića, "ispod svoga neba i oko svoga Sunca kao najvišega oltara crnogorskoga".

"Na istome mjestu đe je vaskrsla ideja obnove Crnogorske Crkve i đe smo, po starome običaju, odabrali i njenoga prvoga Vladiku po njenome Vaskrsu, đe strpljivo i trezveno, ka' i danas, nepokolebljivi, spokojno, sabrano i stameno, čekamo pravdu i povratak svega što su gradili naši preci i vladari i država Crna Gora", navodi se u saoptenju građana Cetinja.

Pozvali su na poštovanje mjera za sprječavanje širenja virusa, obavezno nošenje maski i održavanje distance.

"Sa svega srca i sa ponosom, pozivamo svoju braću Bajice, da kako im i tradicija i čast nalažu, a zasluženo pravo prvih među jednakima daje – donesu badnjak crnogorski, da nas okupe i nadahnu kako to čine vjekovima", navodi se u saopštenju iza kojeg, kako je navedeno stoje, građani Cetinja.

Pozvali su i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) na čelu sa arhiepiskopom cetinjskim i mitropolitom crnogorskim Mihailom, da osvješta badnjake "i ka' i vazda bude uz svoj narod i sve ljude dobre volje kojima su Crna Gora, mir među svijema i ljubav bratska najviše svetinje".

"Građane cijele Crne Gore, da na Badnji dan budemo skupa i najedno, u svojoj Prijestonici, ispred svojega Dvora, okupljeni oko jednoga ognja neugasivoga – ognja mira, praštanja, sloge crnogorske, ljubavi prema bližnjemu, svakome dobromislećem i Domovini.

Svoju, kako su kazali, neistomislenu braću i Srpsku crkvu pozivaju i mole da, kako su kazali, "bar u ove dane mira i praštanja prekinu 'rat lažnim vijestima' u kojem su i iskusni i dokazani i prekaljeni".

"'Online vatra' koju 'korona brzinom' raspiruju SMS dezinformacije o tome da Crkva crnogorska organizuje nalaganje po drugim gradovima, podmetanja o navodno planiranom udaru na Cetinjski manastir, nikad primljeni dopisi kojima i strpljenoga i spašenoga miritelja – Vladiku crnogorskoga želite predstaviti na zlo bratsko spremnim jurišnikom, govori više o onome ko u takvu, ovim bagim danima tako tuđu vatru duva, nego o onome kojega bi da na njenom plamenu spale. Takve primjere podstrekača na krv i stradanje i zagondžija na račun tuđe krvi i štetu sopstvenog naroda baštini Srpska crkva i pamte devedesete i crnogorsko okruženje. Zato nam ni uloge, ni prošlost, ni namjere, uprkos njihovoj nadi da će nas izdati strpljenje, nikad nijesu bile, nijesu, niti će ikada biti iste. To je podjela preko koje mi niti smijemo, niti možemo", navodi se u saopštenju.

Kažu da je poslanica Vladike CPC Mihaila i ove godine, sama po sebi odgovor na te pokušaje, a crnogorski odgovor će, kakko su kazali, biti Dvorski trg pun građana, u miru i sabranih ljubavlju prema svojoj Crnoj Gori, njenoj Crkvi i svetinjama, svemu dobrome i svetome, oko jednoga ognja mira, sloge i praštanja i jedne ideje - ideje opstanka i ponovnoga rađanja slobodne Crne Gore.

"Zato, samosvjesna i građanska Crna Goro, i sjutra na Cetinje i svaki dan po Badnjemu - zajedno i ujedno", zaključuje se u saopštenju građana Cetinja.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније