Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

27. 01. 2021. 12:37 >> 12:40
1

SUDSKI SAVJET

SDT nanio moralnu i profesionalnu štetu sudiji Bilafer

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) iskazalo je nepoštovanje prema Sudskom savjetu, čija je nadležnost da štiti nezavisnost i samostalnost sudija u radu, i nanijelo nenadoknadivu moralnu i profesionalnu štetu sudiji Osnovnog suda u Kotoru Mariji Bilafer, saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Iz Sudskog savjeta kazali su da su putem medija obaviješteni da je Bilafer, po nalogu SDT-a, 19. januara privedena, i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog postupanja SDT-a.

„Ovo iz razloga što nijesu ispoštovane odredbe člana Zakonika o krivičnom postupku koji se odnosi na izdavanje naredbe za dovođenje okrivljenog, već je Bilafer na osnovu usmenog naloga privedena na saslušanje, da bi njeno saslušanje bilo obavljeno tek narednog dana, 20 januara“, navodi se u saopštenju.

U Sudskom savjetu smatraju da je takvo postupanje SDT-a nedopustivo, posebno zbog činjenica da je Bilafer vrijeme od privođenja do saslušanja provela u prostorijama u kojim borave lica koja su lišena slobode, u „betonjerci“.

Iz Sudskog savjeta rekli su da su se tim povodom 22.januara obratili SDT-u radi prikupljanja potrebnih informacija o postupanju protiv Bilafer, ali da nijesu dobili nikakav odgovor.

Kako su naveli, zbog toga ostaje dilema - da li je u pitanju nepoznavanje zakonskih propisa kojima se uređuje postupanje u krivičnim stvarima u odnosu na sudije, ili potreba da se na taj način demonstrira moć direktnim kršenjem Ustava, koji predviđa da sudija uživa funkcionalni imunitet.

„Ističemo da je na ovaj način SDT iskazalo nepoštovanje ne samo Sudskog savjeta kao organa čija je, između ostalog, nadležnost da štiti nezavisnost i samostalnost sudija u radu, već je nanio nenadoknadivu moralnu i profesionalnu štetu Bilafer“, navodi se u saopštenju.

Bilafer je, kako su kazali iz Sudskog savjeta, zahvaljujući neprofesionalnom postupanju SDT-a, u pojedinim medijima predstavljena kao kriminalac, imajući u vidu da je jedan broj medija u kontinuitetu izvještavao građane o njenom „hapšenju“.

Iz Sudskog savjeta naglasili su da svaki sudija mora da odgovara za propuste u radu, ako ih ima, i da će u tom pravcu Savjet preduzimati sve mjere koje su u njegovoj nadležnosti i pružati punu podršku nadležnim državnim organima u postupanju, ali uz poštovanje zakonskih procedura.

„Međutim, kako smo uskraćeni za odgovore od SDT-a, moramo da postavimo nekoliko pitanja ne samo SDT-u, nego i javnosti Crne Gore: Treba li danas, u 21. vijeku svaki sudija u Crnoj Gori da strahuje da može biti uhapšen na radnom mjestu, bez objašnjena i bez poštovanja zakonskih procedura“, navodi se u saopštenju.

Iz Sudskog savjeta pitali su da li je nakon postupanja SDT-a obesmišljen jedan od osnovnih principa na kojima počiva sudijska profesija, a to je nezavisnost u radu.

„Da li se SDT, ignorisanjem ustavnog rješenja kojim se garantuje funkcionalni imunitet sudija, stavlja iznad najvišeg pravnog akta u državi“, upitali su iz Sudskog savjeta.

Oni su kazali da očekuju da SDT odgovori na postavljena pitanja, jer je, kako su ocijenili, postupanjem nanio štetu ne samo Bilafer, već i ukupnom ugledu sudija u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније