Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

09. 02. 2021. 06:41 >> 06:41
20

DIO JAVNOSTI

Izjava premijera o porodici diskriminatorska

Dio javnosti osudio je izjavu premijera Zdravka Krivokapića koja se odnosila na porodicu, uz ocjenu da je ona bila diskriminatorska, piše Dan.

Krivokapić je krajem sedmice rekao da je "porodica potpuna sa djecom".

"Mi živimo u vremenu koje je nametnulo da je porodica dovoljna da ima prostu reprodukciju. Vi znate da su nekad u Crnoj Gori porodice bile mnogobrojne. Te mnogobrojne porodice su na kraju uvijek ispadale uspješne. Često, to i psiholozi kažu, mala porodica je egoistična, a mnogobrojna porodica je naučila da cijeni svaki detalj, da se poštuje i međusobno ispomaže”, rekao je Krivokapić, podsjeća Dan.

Ovakva izjava, piše list, naišla je na osudu javnosti.

Zaštitnice ženskih prava ističu da je premijerova izjava neprimjerena, te da je diskriminatorna, s obzirom na to da ženu postavlja u podređen položaj i označava je kao neuspješnu ukoliko se nije ostvarila kao roditelj.

Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji istakla je da bi bilo dobro da se ne prave kvalifikacije, niti da treba ulaziti u to koliko ko ima djece.

"Ne treba ulaziti u to da li je porodica koja ima više djece bolja, i na koji način. Nismo čuli za podatak o kojem je premijer pričao, da su i psiholozi okarakterisali porodice sa manjim brojem djece kao egoistične. Ne mislimo da se na taj način trebalo baviti porodicom i u tom smislu podrškom porodicama, jer postoje važnije teme koje treba obraditi i na koje se država treba koncentrisati u narednom periodu", istakla je Mihailovićeva.

Naglasila je i da se krenulo u dobrom pravcu i da su prvi koraci podrške porodici dobri.

"Na podršku porodici se dugo čekalo, i u skladu sa tim treba definisati šta su nam naredni koraci i hoćemo li da utičemo na natalitet, da se bavimo podrškom porodici, da se bavimo smanjivanjem siromaštva i na koji način da prepoznamo potrebe različitih porodica, nezavisno od broja djece. Važno je skrenuti pažnju da se jedan dio građana još nije ostvario kao roditelj, iako ima želju za tim, ali se bore sa neplodnošću. Zato je važno povesti računa o svakom građaninu i ne baviti se klasifikacijom već konkretno pomoći", poručila je Mihailovićeva.

Aktivista za ženska prava Aida Petrović istakla je da najnovija izjava premijera Krivokapića odražava ukorijenjeni društveni stereotip o muškim i ženskim pravima i obavezama, sa naglašenom rodnom ulogom i obavezom žena da rađaju i stvaraju mnogobrojnu porodicu.

"Naglašen narativ premijera Krivokapića, prema kome je 'porodica potpuna sa djecom', osim diskriminatorski je i krajnje nehuman prema svima onima koji su željeli potomstvo ali ga zbog objektivnih razloga nisu imali ili ga neće imati. Tradicionalno shvatanje rodnih uloga podrazumijeva prihvatanje dominantnog položaja muškaraca od porodičnog do društvenog miljea, a sva druga dostignuća žene 'padaju u vodu' ako se ne ostvari u pogledu majčinstva", kazala je Petrovićeva.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predstavili su izmjene i dopune socijalnih zakona porodici Danimira i Vere Stevanović, koji imaju sedmoro maloljetnje djece.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније