Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 02. 2021. 11:21 >> 15:30
16

REAKCIJE

Partije osudile skrnavljenje džamije u Nikšiću

Većina političkih partija osudila je skrnavljenja Hadži-Ismailove džamije u Nikšiću, na kojoj su jutros ispisani nacionalistički simboli i poruke mržnje prema muslimanima.

OO DPS Nikšić: Grafiti dokaz da nova većina razgrađuje građansku CG

Iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) kazali su da grafiti sramotne sadržine koji su jutros osvanuli na džamiji u Nikšiću jasno sugerišu da nova parlamentarna većina razgrađuje građanski koncept države Crne Gore.

"Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da ovaj slučaj procesuiraju i rasvijetle do kraja kako bi pokazali da državni organi štite interese Crne Gore bez obzira na to ko je na vlasti ili kakvi su čiji politički interesi", kazali su iz OO DPS Nikšić.

URA NK: Policija da reaguje hitno

Besprizorne slike skrnavljenja vjerskih objekata grafitima po Crnoj Gori, a danas na džamiji u Nikšiću, zaslužuju osudu i gnušanje nad tim vandalskim i nehumanim činom, saopštio je kandidat za odbornika liste Crno na bijelo – Može Nikšić, Predrag Peđa Nikolić.

On je pozvao policiju da urgentno reaguje i počinioce ovakvih djela sankcioniše na odgovorajući način po zakonu.

 “Poznavajući pozadine prethodnih sličnih slučajeva po Crnoj Gori gotovo da je i ovdje jasno da iza ovoga stoje instruisana lica koja žele da Nikšić predstave gradom netrpeljivosti, mržnje i nasilja, što on nikad nije i neće biti”, kazao je Nikolić.

BS: Pokušaj zastrašivanja manjinskih naroda

Potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Jasmin Ćorović kaže da je skrnavljenje džamije u Nikšiću još jedan pokušaj zastrašivanja manjinskih naroda

BS je najoštrije osudila najnoviji incident koji se jutros desio u Nikšiću, navodeći kako ne znaju ko to čini i kome je interes da se urušavaju međuljudski i međunacionalni odnosi u Crnoj Gori.

"Ali je jasno da se radi o zloj namjeri i pokušaju da se zastraše manje brojni narodi u Crnoj Gori i da se manipuliše njihovim osjećanjima. Još jednom naglašavamo da se ovim neće i ne može zastrašiti bošnjački narod u Nikšiću i Crnoj Gori, ali je nedopustivo da nadležne institucije već duže vrijeme ne mogu da otkriju počinioce ovih ispada“, kazao je Ćorović.

On je pozvao koordinatora za bezbjednosne službe Crne Gore i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da učini dodatni napor da se otkriju i procesuiraju počinioci i da se stane sa ovom praksom.

SD: Nikšić je grad svih

Predsjednik SD-a Nikšić Marko Radojević kaže da konstantno podgrijavanje tenzija u gradu pod Trebjesom "najbolje govori o karakteru nove, nacionalističke vlasti na državnom nivou".

"Mi, Nikšićanke i Nikšićani, ne smijemo dozvoliti da nam oduzmu one vrijednosti koje nas grad vijekovima baštini", rekao je on.

On kaže da su se njihove komšije muslimani uvijek u Nikšiću osjećali svoji na svome: "Jer ovo jeste i njihov grad, jednako kao naš. Tako mora i ostati".

Demokrate: Počinioce gnusnih djela hitno privesti pravdi

Rukopis onoga što je jutros osvanulo na džamiji u Nikšiću, dobro je poznat svim građanima Crne Gore, poručuju Demokrate.

“Postali su žalosno predvidljivi. Svakog dana, mehanički ponavljaju iste radnje, rade X puta istu stvar, očekujući drugačije rezultate, a njih nema, pa nema. Sigurno im nije lako zbog toga. Iako su skrnavitelji sakralnih objekata kazna sami sebi, nadležni treba hitno da reaguju i počinioce ovih gnusnih djela hitno privedu licu pravde. Javnost s razlogom od njih očekuje hitnu reakciju”, zaključuju Demokrate.

I Liberali osudili skrnavljenje džamije

Skrnavljenje džamije osudilo je i nikšićki odbor Liberalne partije.

"Očigledno da postoje i oni kojima je ideja mira, sloge i ljubavi prema drugom i drugačijem u zajedničkoj kući, građanskoj Crnoj Gori, nepodnošljiva pa stalno nastoje da je podrijevaju i urušavaju, ali bezuspješno", rekla je Jelena Marković, predsjednica OO Liberalne partije Nikšić.

Većinski Nikšić, kaže, nikada nije bio na strani onih koji skrnave bilo čije svetinje i onih koji mrze i koji su nacionalisti i šovinisti.

SNP: Jasno iz čije je kuhinje

Pozivajući na mir, toleranciju i bratsku slogu, koalicija Za budućnost Nikšića osudila je akt provokacije i pisanja grafita na zidu džamije u Nikšiću.

"Očigledno sa namjerom, smišljeno i podmuklo, ovakvi napadi na pripadnike islamske vjeroispovijesti, sakralni i kulturno-istorijski objekat, daju nam za pravo da zaključimo iz čije kuhinje se šalju gnusne poruke. Bivša vlast na državnom nivou ne miri sa gubitkom fotelja i privilegija, pa sada, na „originalan“ način, preko svojih usijanih glava, a možda i za neki sitan novac, već odavno oprobanom metodom stare Udbe pokušava da podigne međunacionalne i vjerske tenzije u Nikšiću i Crnoj Gori. Udaraju tamo gdje najviše boli, u svetinju", kazao je Aleksa Kankaraš, potpredsjednik OO SNP Nikšić.

SDP: Utvrditi ko stoji iza natpisa na džamiji

Socijaldemokratska partija (SDP) najoštrije je osudila skrnavljenje hadži Ismailove džamije i pozvala nadležne državne organe da konačno utvrde ko stoji iza ovakvih pokušaja ugrožavanja osjećaja bezbjednosti i urušavanja multietničkog i multivjerskog sklada u Nikšiću.

Iz te partije su pozdravili to što i partije nove vlasti osuđuju ovakav neljudski čin, ali, kako su kazali, pored osude oni činjenicom da rukovode nadležnim državnim organima, imaju obavezu otkrivanja i procesurinja vinovnika.

"Ovo nažalost nije prvi čin koji ima za cilj narušavanje multietničkog i multuivjerskog sklada u Crnoj Gori, a činjenica da do sada niko nije odgovarao ohrabruje najgore među nama", navode iz SDP-a.

PKS: Muslimani Nikšića su starosjedioci

Patriotsko komitski savez kazao je da nijesu nikšićki Muslimani ni do sada bili pošteđeni napada i prijetnji.

"Muslimani Nikšića su starosjedioci i mahom ugledni članovi našeg društva, ponosni na svoju porodičnu istoriju, na odnos prema Nikšiću i Crnoj Gori; o poštovanju kojeg su imali prilikom oslobađanja Nikšića, u kojem su i učestvovali, govori odnos kralja Nikole prema njihovim zaslugama. Na žalost, i danas su meta neodgovornih pojedinaca koji su pioni jedne surove igre koju sprovodi zvanična Srbija prema Crnogorcima i histeričnom, završnom pokušaju njihove asimilacije u srpski nacionalni korpus i zastrašivanja ostalih naroda, radi stvaranja srpske Crne Gore". navode iz PKS.

Ovog puta, kako kažu, Crnogorci i Muslimani brane svoje pravo na život u građanskoj Crnoj Gori.

Prava CG: Na džamiji prepoznatljiv rukopis DPS-a

U Pravoj Crnoj Gori nemaju dilemu da su natpisi na džamiji u Nikšiću rukopis DPS-a.

"S obzirom da im jučerašnja vijest o natpisu na džamiji u Podgorici nije prošla, jer su razotkriveni, krenuli su dalje. Podsjećamo da su slični natpisi preplavili Crnu Goru uoči formiranja nove Vlade. Svjesni da im je došao politički kraj, pokušavaju na svaki mogući način da ostanu u igri i da zadrže svoje pozicije preko providnih namještaljki i stvaranja podjela. Međutim, ovaj put im to neće uspjeti", navode iz Prave CG.

Radnička partija: Nečasna propaganda DPS-a

Radnička partija najoštrije osuđuje sve oblike skrnavljenja vjerskih objekata i apeluje na nadležne organe da što prije pronađu počinioce, povodom slučaja natpisa "4S" koji je osvanuo na džamiji u Nikšiću.

"Smatramo da ova nečasna propaganda dolazi iz "kuhinje DPS", u cilju da se stvori negativna energija pred predstojeće izbore u Nikšiću. Veoma smišljeno, udarajući na vjerske zajednice, DPS pokušava da 'zakuva' predizbornu atmosferu i izazove netrpeljivost među vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Podsjećamo da su slični natpisi preplavili Crnu Goru uoči formiranja nove Vlade", ističun u Radničkoj partiji.

 

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније