Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

18. 02. 2021. 10:17   >>  23:26 28

MUP

Pronevjera više od milion €, granice nezaštićene

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da je otkrivena pronevjera više od milion eura u MUP-u, pri nabavci opreme za praćenje granica. Riječ je o sredstvima EU, dobijenim kroz Šengenski akcioni plan.

"Borba protiv korupcije i kriminala ostaje prioritet ove Vlade. Došli smo do prvog većeg slučaja, a mislim da, nažalost, neće biti jedini. Otkrivena je pronevjera više od milion eura u MUP-u. Radi se o sredstvima EU, direktne budžetske podrške kroz Šengenski akcioni plan", saopštio je Abazović.

On je naveo da oprema koja je kupljenja za taj novac ne radi više od godinu i po dana.

"Što je direktno u vezi sa stanjem na graničnim pojasevima i MUP je preuzeo sve aktivnosti na sebe da, nakon što je otkrivena ova zloupotreba, u potpunosti zaštiti granični pojas i samim tim bezbjednost gađana Crne Gore. Možete da zamislite, nemamo evidentne dokaze, kolika je bila mogućnost da se u prethodnom periodu, dok oprema nije radila, moglo dešavati šverca koji niko nije mogao da isprati", istakao je Abazović.

Kako je kazao, ovo je "jako ružno prema" evropskim partnerima koji planiraju da u narednom periodu daju direktnu budžetsku podršku od 20 miliona eura.

"Ukoliko tužilaštvo ne nastavi da ćuti, neodgovorni ljudi biće procesuirani, dokazaće evidentnu zloupotrebu službenog položaja, i samim tim moraćemo ljude da pozovemo na odgovornost. Možemo da pretpostavimo ko je involviran, ali to je stvar istrage i državnih organa", rekao je Abazović.

Takođe je kazao da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP imao u prethodnom periodu.

"To je sasvim logično nakon ovakve, rekao bih blamaže, u očima naših evropskih partnera i domaće javnosti. Moguće je da je u drugim tenderskim aktivnostima bilo zloupotrebe", kazao je potpredsjednik Vlade.

Poručio je da žele da stanu na kraj svakom mogućem javašluku.

"Ukoliko neko misli da ako je stavio oznaku tajnosti, ili ANB koji nije mogao da sugeriše da ne rade kamere na graničnim prelazima, onda je Crna Gora u ozbiljnom problemu'', ocijenio je Abazović.

Oprema nije radila, mijenjali naljepnice proizvođača

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević je saopštio da kupljena oprema nije radila.

"Nabavljena je mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od one koja je naplaćena, a firma koja je dobila tender, kako se sumnja, uklonila je naljepnice sa opreme koja je nabavljena i zalijepila naljepnice renormiranih firmi", naveo je Milošević, uz ocjenu da je to skandal bez presedana.

Kazao je da su utvrdili da je tender namješten, te da je tendencija bila da posao dobije jedna beogradska firma.

"Sva procedura je odrađena mimo zakona. Tako je, u jednom slučaju, rok za tendersku dokumentaciju bio 20 dana, iako je za izvozne dozvole za opremu koja treba da se nabavi potrebno 60 dana. Firma koja je dobila tender je unaprijed znala da će biti raspisan tender i očigledno da je sve bilo unaprijed planirano", saopštio je Milošević.

On je kazao da je Sektor granične policije tražio od MUP-a da se poništi tender, jer su smatrali da ova oprema ne odgovara njihovim potrebama i to nije urađeno.

''MUP je 180 dana krio dokumentaciju od Komsiije koja je formirana kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako ne bi mogli naplatiti štetu. Oprema ne radi više od godinu i po dana, radila je samo dva dana kada je trebalo da se prikaže kako je sve urađeno'', kazao je Milošević.

Nuđen mito članu bivše komisije

Uprava policije je, kako je rekao, radila na ovom slučaju po drugom osnovu i kazao je da su utvrđena određena krivična djela, a da je Višem tužilaštvu proslijeđen predmet, ali ono nije reagovalo.

"U ovom slučaju je nuđen mito članu nadzorne komisije koju je formirao (bivši ministar) Mevludin Nuhodžić, jer taj član nije htio da potpiše izvještaje, jer je utvrdio nepravilnosti", naveo je Milošević.

On je naveo da je mito dao vlasnik kompanije koja je dobila posao na tenderu.

"Pozivamo tužilaštvo da ispita ovaj slučaj. Sama činjenica da je neko bio spreman da rebrendra opremu i da je da CG i da niko ne odgovara, javnost crnogorska neka procijeni o čemu se radi'', poručio je Milošević.

Jasno se vidi ko je odgovoran

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da se jasno iz papira može vidjeti ko je odgovoran, te da bivši ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ima funkcionalnu odgovornost.

"Da li ima neku drugu, ne znam", rekao je Abazović.

Kazao je da je EU upoznata sa ovim slučajem.

"Žalim zbog ovoga i kao građanin i kao političar. Dovedeni smo u situaciju da treba da se pravdamo zašto je neko pronevjerio novac poreskih obveznika zemalja članica EU'', kazao je potpredsjednik Vlade.

Milošević je kazao da se nijedno plaćanje ne može obaviti bez potpisa ministra.

"Nemoguće je da se ne zna za ovakvu situaciju. Preko 20 urgencija policije je bilo prema MUP-u. Neke od tih urgencija su bile naslovljene na ministra unutrašnjih poslova", istakao je Milošević.

Firma iz Beograda

Milošević je naveo da je riječ o firmi "Makina sekjuriti", a da je Branislav Krekić osoba koja je involvirana u ovaj slučaj.

Saopšteno je da se radi o nabavci radara i kamere koji se koriste za nadzor graničnih prelaza. Navedeno je da je samo taj radar vrijedan oko 400.000 eura.

''Uvjerio sam se u ODT da ima spremnosti da se bave ovim predmetom. Znajući činjenicu da je već formiran predmet, a to je da je Izvještaj na nekih 30-ak strana da se dostavi kao dopuna predmetu za koji smo znali da postoji. Od momenta kad smo dostavili predmet VDT-u, isti dan  je pokrenut postupak'', kazao je Milošević.

Spremni na TV duel

Milošević je rekao da su spremni na TV duel sa bivšim rukovodstvom MUP u vezi sa slučajem pronevjere.

"Ova vlada se ne bavi samo formom nego i suštinom, sve ćemo prekontrolisati, a radi se o milionskim tenderima", kazao je Milošević.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније