Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: Portal RTCG ]

20. 02. 2021. 16:06   >>  07:39 12

STIJOVIĆ U BERANAMA

"Nijesam za uvođenje moratorijuma"

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da nije za uvođenje moratorijuma na lov, već da treba pojačati broj inspektora na terenu, pooštriti kazne i raditi na povećanju svijesti o krivolovu. On je stigao u Berane gdje počinje potraga za mečićima čija je majka ubijena prije dva dana u selu Ržanica.

Stijović je kazao da je vrijeme da se stvari rješavaju sistematski.

“Prioritet da se spasu mečad. Prvo ćemo probati da ih nađemo, zatim da ih udomimo, ako to ne uspijemo, postavićemo kamere i zamke u vidu hrane i čekati da se pojave”, kazao je on.

Poručio je da mora da prestane ubijanje životinja zbog nečije bahatosti.  

“Nijesam pobornik zabrane lova. Smatram da treba nači druge načine. Treba pratiti kako se koriste lovački psi, mora se povećati broj inspektora na terenu, moraju kazne biti veće, a i raditi na povećanju svijesti. Ako nam to ne uspije, ne bježimo od moratorijuma na lov, ali to nije lako. Zakon nam to ne dozvoljava i ne treba pribjegavati tome, osim u krajnjem slučaju”, kazao je Stijović.

Moratorijum se samo može utvrditi kada se pokaže da je stanje u prirodi alarmantno, odnosno da su životinje u ozbiljnoj mjeri ugrožene.

“Prvo se mora uvesti odgovornost i kazna. Mora se kontrolisati i lovačko oružje. Podići ćemo cijene oružja, djeca neće smjeti da idu u lov, kao što se do sada dešavalo”, dodao je on.

Kazao je da im treba mjesec dana da sagledaju situaciju pa će se krenuti sa rješavanjem problema.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić kaže da je trebalo ovako nešto da se desi da bi se u Crnoj Gori počeo rješavati problem krivolova.  

“Mnogo je onih koji nemaju pravo da budu dio lova, a koji se mogu sresti sa oružjem u šumama. To traje već decenijama. Drago mi je što je ministar spreman da se ova stvar riješi. Mora se uvesti moratorijum kako bismo pripremili neke mjere i zaštili životinjski svijet. Nadam se da će se u najkraćem roku krenuti sa promjenom zakona i pooštravanjem kazni kako bi svima bilo jasno  da je krivolov nedozvoljen”, kazao je Šćekić.

Ovo je, prema njegovim riječima alarm i očekuje da će se u najkraćem roku krenuti sa mjerama koja će zaustaviti ova nepočinstva.

Aleksandar Perović iz CZIP-a ističe da ovakvo stanje nije od juče. Pozvao je predsjednika Lovačkog saveza da podnese ostavku.

“Ovo stanje mora da se mijenja. Stanje nije ovakvo od juče, ali slabo se radilo da se bilo šta promijeni. Berane ne zaslužuje da se ovo generalizuje. Ima mnogo drugih slučajeva koji su gori, a za koje mi ne znamo. Pozvao sam na ostavku predsjednika Lovačkog saveza i da se uvede moratorijum. Nakon moratorijuma mora biti rad. Čekaćemo mjesec dana da se nešto uradi pa ćemo reagovati”, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније