Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 02. 2021. 18:16 >> 18:17

IMCG

Usvojiti strategiju medijske i informacione pismenosti

Institut za medije (IMCG) je, u okviru konsultacija sa javnošću u pripremi godišnjeg Programa rada koje je pokrenula Vlada, dostavio predlog da se usvoji strategija medijske i informacione pismenosti sa pratećim akcionim planom za ovu godinu.

Institut za medije (IMCG) je, u okviru konsultacija sa javnošću u pripremi godišnjeg Programa rada koje je pokrenula Vlada, dostavio predlog da se usvoji strategija medijske i informacione pismenosti sa pratećim akcionim planom za ovu godinu.

Iz IMCG rekli su da se taj predlog uklapa u četvrti prioritet iz koncepta programa „Obrazovanje i društvo zasnovano na znanju“.

“IMCG se aktivno, samostalno i u Nacionalnoj koaliciji za medijsku pismenost, već četiri godine zalaže za uvođenje predmeta Medijska i informaciona pismenost u sve srednje i osnovne škole u Crnoj Gori, a ne samo gimnazije, u kojima je izborni predmet od 2009. godine”, kaže se u saopštenju.

Iz IMCG naveli su da bi uvođenje predmeta Medijska i informaciona pismenost u sve škole u Crnoj Gori bio sistemski odgovor države na ozbiljan društveni problem koji se ne smije zanemarivati.

Kako su kazali, prema njihovoj stručnoj procjeni, već su stvorene pretpostavke za realizaciju te inicijative u školskoj 2021/22. godini i za to je dovoljna samo odluka Ministarstva prosvjete i Vlade.

“Da bi njegovo uvođenje dalo pune efekte za unapređenje stanja u društvu, ono mora biti praćeno usvajanjem sveobuhvatne strategije čiji nosioci treba da budu ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta i javne uprave, digitalnog društva i medija”, navodi se u saopštenju.

Strategija i prateći akcioni plan, kako se dodaje, uključili bi i druge relevantne institucije, kao što su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova, Centar za bezbjednost na internetu, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, civilno društvo.

“Ta inicijativa mora da obuhvati i Univerzitet, medije, roditelje i roditeljska udruženja, manjinske i grupe sa posebnim potrebama, biblioteke, lokalne samouprave, Agenciju za elektronske medije, zbog čega je važno da se Vlada postavi na čelo te inicijative”, naveli su iz IMCG.

U IMCG smatraju da prethodna vlast nije pokazala dovoljno razumijevanja za tu problematiku.

“Pa očekujemo puni senzibilitet prema izazovima našeg doba i hitnu reakciju Vlade koja će biti u korak sa vremenom”, poručili su iz IMCG.

Kako su naveli, problemi modernog doba, koji ostavljaju ozbiljne posljedice na ukupno stanje u društvu, su kampanje laži, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih i štetnih sadržaja, kojim obiluju medijske platforme, a što vrlo često ugrožava demokratska društva.

“Sami smo svjedoci polarizacije u društvu kojima doprinose pad profesionalnih standarda i društvene mreže”, rekli su iz IMCG.

Kako su kazali, od 32 hiljade srednjoškolaca, čak 22 hiljade nemaju mogućnost da steknu vještine važne za ravnopravno učešće na tržištu rada, u demokratskim procesima i stvaranje otpornosti u odnosu na dezinformacije, propagandu i manipulacije.

Takvo okruženje je, kako su istakli iz IMCG, poseban problem za mlade, koji prema relevantnim domaćim i svjetskim istraživanjima, provode i do devet sati dnevno na raznim medijskim platformama.

“Zato je medijska pismenost danas minimum opšteg obrazovanja - kao i klasična pismenost”, poručili su iz IMCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније