Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2021. 10:49 >> 11:01
18

FCJK

Od Ministarstva već dva mjeseca Fakultetu ni centa

Fakultet za crnogorski jezik i književnost već skoro dva i po mjeseca od resornoga ministarstva nije dobio ni jedan jedini euro pripadajućih mjesečnih rata za funkcionisanje ustanove, čime je doveden u pitanje dalji opstanak i rad ove visokoškolske ustanove. Kako obavještavaju javnost, resorno ministarstvo svjesno izbjegava svoje obaveze i napominju da su crnogorske ustanove zarobljene od Vlade čiji premijer, ističu, vidi Crnu Goru kao srpsku državu.

"Sasvim je jasno zašto Fakultet za crnogorski jezik i književnost – Cetinje, kao jedina visokoškolska i naučno-istraživačka ustanova osnovana s ciljem proučavanja i afirmacije crnogorskoga jezika, te školovanja kadra iz oblasti jezičke, književne i kulturne montenegristike, od 24. decembra prošle godine ne dobija novac iako je riječ o više nego skromnim sredstvima za funkcionisanje jedne ustanove u mjesečnom iznosu od 15 hiljada eura. Resorno ministarstvo uplatilo je isključivo plate zapošljenima, i to onima koji su angažovani po ugovoru o radu, dok gostujući profesori i drugo honorarno angažovano osoblje ove godine nije primilo ni centa za svoj trud", napominju u saopštenju.

Neuplaćivanjem pripadajućih finansijskih sredstava, kako dodaju, doveden je u pitanje dalji opstanak i rad Fakulteta.

"Fakultet nije dobio čak ni sredstva za podmirivanje tekućih obaveza (računi za struju, vodu, telefon, internet, gorivo, održavanje prostora i sl.). Naglašavamo da bi se i nastava održavala u nezagrijanim prostorijama da nijesmo obezbijedili donaciju za grijanje. Očito je da je spajanje četiri resora u jedno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pod vođstvom osobe koja se prethodno dokazala beskrupuloznim odnosom prema Crnoj Gori imalo samo jedan cilj – o jednome trošku i s jednoga mjesta poniziti, diskreditovati i na kraju onesposobiti sve pojedince i ustanove koji pružaju otpor vlasti što svakodnevno satariše Crnu Goru", navodi se u saopštenju koje je potpisao dekan FCJK Adnana Čirgića.

Činjenica da je FCJK jedina javna ustanova u Crnoj Gori koja smjelo ukazuje na sramotne poteze aktuelne vlasti, kako naglašavaju, zasigurno je dovoljan motiv ministrici Vesni Bratić da donese "disciplinsku mjeru“ neuplaćivanja mjesečnih rata za funkcionisanje Fakulteta.

"Kao što je ekspertiza njenog ministarstva obuhvatila isključivo djelatnost izdavačke kuće crnogorskoga književnika Milorada Popovića, kojega su bestidno pokušali predstaviti kao bahatoga i nezakonitog korisnika sredstava po konkursima bivšega ministarstva kulture, kao što su protivpravno obustavili isplatu sredstava istaknutim kulturnim stvaraocima, tako obustavom uplate sredstava Fakultetu pokušavaju blokirati njegov rad kako bi se politički revanširali našim profesorima kojima basta stati na biljegu kleronacionalističkoj Vladi, koja radi protiv interesa zemlje kojom upravlja", navode na FCJK.

Pozvali su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i ministricu Bratić da se batali nezakonitoga bahaćenja i progona neistomišljenika, te da uplati sredstva neophodna za neometani rad ustanove koja ponosno obavlja svoj zadatak čuvanja, proučavanja i afirmisanja crnogorskoga jezika kao jedne od temeljnih ustavnih vrijednosti građanske Crne Gore.

"U suprotnom, neka ne sumnjaju da ćemo im znati odgovoriti", poručuju sa Fakulteta.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније