Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 03. 2021. 09:18 >> 09:18
5

PARLAMENT ODGOVORIO RTCG-U

"Zamjena teza i opstrukcija uloženih napora"

Kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore reagovao je povodom priloga objavljenog u Dnevniku na RTCG1, a u kojem se, kako smatraju, insinuira da Kabinet predsjednika želi predstaviti pokretanje Parlamentarnog kanala kao lični projekat.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Iskazane ocjene u prilogu "Parlamentarni kanal nije odbor Skupštine", a koji potpisuje menadžment i uredništvo RTCG predstavljaju flagrantnu zamjenu teza i zlonamjernu opstrukciju uloženih napora skupštinskog rukovodstva 27. saziva.

Podsjećamo javnost da je tokom proteklog perioda, Skupština Crne Gore inicirala brojne projekte u cilju jačanja njene transparentnosti i otvorenosti. Zahvaljujući dobroj komunikaciji sa predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, a ne minimizirajući ulogu Agencije za elektronske medije, Radio-difuznog centra i Javnog servisa, ovaj zahtjevan poduhvat uspjeli smo da privedemo kraju.

Kako se u prilogu pokušava grubo manipulisati činjenicama o postupku opremanja skupštinskih radnih prostorija, čime se želi stvoriti pogrešan utisak u javnosti da je novo rukovodstvo nadogradilo već započeti posao prethodnog, upravo iz uvažavanja prema gore navedenim partnerima, sa naročitom važnošću ističemo da je cjelokupni proces, uz isključivu podršku skupštinske službe, i započet i završen u mandatu novog rukovodstva. 

Zato se predsjednik Skupštine, između ostalih, u uvodnom obraćanju zahvalio i Misiji OEBS u Crnoj Gori, čija značajna donacija je omogućila nabavku i opremanje skupštinskih sala i salona najsavremenijim robotizovanim kamerama, koje su omogućile prenose uživo, i to bez potrebe za angažovanjem i jednog jedinog kadra iz RTCG pored već zaposlenih u skupštinskoj službi. I ne samo to – renoviranje i opremanje skupštinskih sala i salona i njihovo dovođenje u besprekorno stanje u kakvom se sada nalaze, i započeto je i završeno u dosadašnjem, relativno kratkom mandatu predsjednika Bečića.

I pored činjenice da je Parlamentarni kanal bio predmet javnog diskursa tokom prethodnih saziva, pitamo se zašto nije bilo dovoljno interesovanja ili političke volje da se ovaj projekat i realizuje? U skladu sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, član 4, propisano je da je 'Osnovna djelatnost RTCG pružanje javnih audiovizuelnih usluga, odnosno proizvodnja radijskog, audiovizuelnog i multimedijskog sadržaja, muzička proizvodnja, pružanje audio i audiovizuelnih medijskih usluga, multimedijskih usluga i usluga elektronsklh publikacija kao javnih usluga'. Nadalje, djelatnost iz stava 1 pomenutog člana, između ostalog, ostvaruje se 'emitovanjem Parlamentarnog kanala'.

Imajući u vidu da je Skupština Crne Gore uložila najveći dio ljudskih i materijalnih kapaciteta pri realizaciji ovog projekta, kao i da će njene aktivnosti biti temelj programske šeme navedenog programa, Kabinet predsjednika ograđuje se od bilo kakvog pokušaja pretvaranja Parlamentarnog kanala u prostor za politički i lični obračun. Podsjećamo da Skupština Crne Gore, niti jednim svojim djelovanjem ne želi da utiče na bilo čiju uređivačku politiku, te da kao dom svih građana ima za cilj da o njenim aktivnostima javnost bude pravovremeno, tačno i objektivno informisana".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније