Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 04. 2021. 11:46 >> 15:59
35

NAKON PRAZNIKA

Porfirije dolazi u CG da potpiše ugovor

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kao i da je načelno dogovoreno da posle vaskršnjih praznika ode u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

Patrijarh SPC Porfirije je rekao u izjavi za Tanjug da je duboko uvjeren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore na osnov kog će se regulisati odnos države prema SPC u Crnoj Gori, ali i odnos crkve prema državi, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Napomenuo je da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima.

"Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko temljenog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom Crnom Gorom i ja sam potpuno siguran da ćemo mi uskoro doći do potpisivanja tog ugovora", naveo je patrijarh Porfirije.

On kaže da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali da ništa od toga nije osnovano.

"Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u Crnoj Gori, potpisati taj ugovor što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa crkve i države ili države i verskih zajednice u Crnoj Gori", rekao je patrijarh Porfirije.

Iako je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić 18. aprila najavio da je Vlada spremna da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), sadržaj tog dokumenta javnosti nije poznat. Tim Ugovorom regulišu se prava i obaveze između države i crkve.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da ni on nije upoznat sa sadržajem ugovora.

On je ranije kazao da u potpisivanju ugovora sa SPC ne vidi ništa problematično, niti vanredno, ako je potpuno usaglašen sa onim što bi trebalo da bude jedan principijelan i korektan odnos države prema vjerskim zajednicama i vjerskih zajednica prema državi.

Ugovor je navodno još 11. aprila predat premijeru Zdravku Krivokapiću, nakon što je Sinod Srpske pravoslavne crkve izmijenio prvobitnu verziju teksta koju je uradila Vlada Crne Gore, konkretno ministar pravde Vladimir Leposavić.

"Razgovarao sam sa njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen", napisao je Krivokapić prethodne nedjelje na Tviteru.

Leposavić je ranije izjavio da je SPC jedina tradicionalna crkva, odnosno vjerska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se „uskoro otkloniti i ta diskriminacija“. Krivokapić je međutim u međuvremenu tražio razrešenje Leposavića u parlamentu, o čemu bi parlament trebalo da se izjasni.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније