Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 11. 2013. 08:11 >> 08:11

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Medicinari stigmatizuju HIV pozitivne

Četvrtina radnika zaposlenih u zdravstvu smatra da su HIV pozitivne osobe seksualnim putem ili zloupotrebom droga to i zaslužile, dok je sličan broj onih koji tvrde da javno treba objavljivati imena zaraženih ili oboljelih od side, pokazalo je istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju u vezi sa HiV/AiDS-om među zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori.

 

Rezultati koje je objavio Institut za javno zdravlje, pokazuju da pružaoci usluga u zdravstvu procenjuju da po njih postoji visok rizik prenošenja HiV-a od strane njihovih korisnika, pišu Vikend novine.

Istraživanjem je obuhvaćeno 813 medicinara iz svih zdravstvenih institucija na sva tri nivoa, od kojih je trećina bila u prilici da doživi akcident pri radu.

"Stavovi pružalaca usluga su nedovoljno nestigmatizirajući prema osobama koje žive sa HIV/AIDSom. Gotovo trećina ispitanika izražava strah prilikom pružanja usluga osobama koje žive sa HlV/AIDSom", pokazali su rezultati istraživanja.

Više od polovine ispitanika koji su učestvovali u istraživanju primjenjuje sredstva zaštite samo ukoliko zna da je korisnik usluga osoba koja živi sa HIV/AIDS-om, dok više od trećine anketiranih ne raspolaže informacijama o vodičima postupanja u slučajevima nenamjerne povrede oštrim predmetom prilikom rada sa krvlju ili nekim drugim tjelesnim tečnostima.

Rezultati pokazuju i da se više od dvije trećine medicinara nikada nije testirala na HIV, te da samo četvrtina njih poznaje svoj HIV status.

U istraživanju Instituta za javno javno zdravlje dominirale su medinske sestre sa više od polovine zastupljenih, među kojima je bilo osam odsto viših medicinskih sredstava i 3, 2 odsto babice.

Zatim slijede ljekari sa zastupljenošću od gotovo trećine ispitanika (31,7 odsto), od čega je 21,6 procenata doktora specijalista

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније