Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

12. 05. 2021. 13:09 >> 17:45

SRZENTIĆ

Napadi na novinare bez adekvatnog epiloga

Napadi na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori su kontinuirani i nemaju adekvatan pravosudni epilog, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, na okruglom stolu na temu Izazovi profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori, koji je organizovala Građanska alijansa.

"Nakon posljednjih, a sve učestalijih napada na novinarke i novinare, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, otvorili smo temu da se izmijene i dopune zakoni kako bi se novinarke i novinari u Crnoj Gori zaštitili na adekvatan način", rekla je Srzentić.

Ona je istakla da je potrebno pronaći optimalno rješenje u cilju zaštite novinara i inkriminisanja napada na njih, kao i sprečavanja napada na novinare prilikom vršenja profesionalnih zadataka.

Srzentić je navela da država medijima mora posvetiti najveću moguću pažnju.

"Tamo gdje su mediji slobodni i profesionalni, demokratije su zrele i otvorene", rekla je Srzentić.

Ona je kazala da se posebno posvetila razvoju i poboljšanju uslova za rad medija, sa ciljem da se vodi kontinuirana vrsta interakcije.

"Zajedno sa premijerom pokrenula sam kontinuirani dijalog sa medijima, prvi takvog tipa, tokom kojeg sa predstavnicima medija vodimo razgovore o svim temama koje opterećuju sektor, kako bismo zajedno pronašli sistemska rješenja", rekla je Srzentić.

Ona je navela da je zadovoljna što se posljednjih mjeseci srela sa više od 50 predstavnika medija u Crnoj Gori i čula koji su najveći problemi i izazovi.

Srzentić je objasnila da je Ministarstvo kreiralo sintezu svih izazova i problema medija, “banku potreba” i dodala da to treba da posluži kao polazna osnova za izradu prve medijske strategije u Crnoj Gori.

Ona je navela da je svjesna da je finansijska situacija u medijima izazovna i da su marketinški prihodi drastično opali u vremenu pandemije, pa je u takvom ambijentu teško obezbijediti stimulativne uslove za rad novinara i novinarki.

Kazala je da crnogorsko medijsko tržište nije dovoljno uređeno, te da vjeruje da kad na pravi način uredimo raspodjelu iz javnih sredstava i pokrenemo Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, otvoriće se nove prilike za širok dijapazon medija koji su od važnosti za zajednicu.

Ona je objasnila da je Ministarstvo u ovoj godini predvidjelo izradu medijske strategije i reformu medijskog zakonodavstva, čime će se, prema njenim riječima, ostvariti značajan društveni kapital, kako za slobodu i pluralizam medija, tako i za funkcionisanje medija da konačno reforme budu na jednom mjestu.

Srzentić je pozvala medije da tokom izrade medijske strategije predlažu sve reforme za koje smatraju da su važne za medijsku zajednicu u najširem smislu.

Ona je navela da će fokus biti i na medijskim zakonodavnim reformama, koje se odnose na donošenje novog zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, izmjene Zakona o medijima i Zakona o Radio Televiziji Crne Gore, kako bi uskladili sva tri zakona.

"Cilj izmjene medijskih zakona je i jačanje samostalnosti javnih servisa u finansijskom i uređivačkom smislu sa posebnim osvrtom na uslove finansiranja lokalnih javnih emitera", dodala je Srzentić.

Ona je navela da želi da se svi novinari osjećaju jednako slobodni i zaštićeni da rade posao nesmetano i uz punu podršku države.

Srzentić je rekla da je, u odnosu na prigovore koje je Ministarstvo dobilo u okviru konkursa za dodjelu budžetskih sredstava štampanim medijima i portalima, zatražila da Komisija odmah reaguje i ispita prigovore.

"Vrlo sam svjesna da tim konkursom možda nećemo zadovoljiti sve, ali ćemo zadovoljiti potrebe mnogih i pokazati da treba da mijenjamo kulturu da se ne bojimo od negativnih reakcija ili uskih tumačenja", kazala je Srzentić.

Šefica Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Nikol Galager, kazala je da su crnogorskom društvu potrebni hrabri, mladi i obrazovani novinari, te da je neprikosnovena potreba da novinari budi bezbjedni i bez straha obavljaju svoj posao.

Galager je rekla da je veliki broj slučajeva napada na novinare ostao neriješen.

Posljednjih mjeseci, kako je kazala, bilježi se porast broja psihičkih i fizičkih napada na novinare.

"Sve napade Ambasada osuđuje i traži da se napadači procesuiraju“, navela je Galager.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније