Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

30. 05. 2021. 20:23   >>  20:27 1

BIJELO POLJE

Ribolovci čuvaju rijeku u kojoj se mrijesti riba

Ušće Bistrice kod Bijelog Polja je zbog mrijesta ribe, ovih dana mjesto koje čuvaju ribolovci. Rijeka je ovih dana gotovo crvena, što je atraktivno i brojnim posjetiocima koji dolaze da posmatraju polaganje ikre. Do sredine juna je zabrana pecanja.

Na pjeskovitom dnu Bistrice, uz temperaturu i strujanje vode koja pogoduje Skobalju u toku je mrijest te ribe. Skobalju je, inače, ušće Lima i Bistrice stanište za jata riba kojima je priobalni dio idealan za polaganje ikre.

Iskusni ribolovac koji decenijama uživa u pecanju svakodnevno je na vodi. Posebno je sa svojim kolegama za teren Bistrice vezan ovih dana. Cuvaju mrijestilište od mogućih zloupotreba. Nadgledaju plićak u koji je zašao Skobalj kako bi ribu zaštitili od mogućeg krivolova.

Za vrijeme mrijesta pecanje nije dozvoljeno jer bi to nanijelo ogromnu štetu ribljem fondu. Zato su bjelopoljskim ribolovcima koji neprekidno dežuraju pored rijeke i iz bjelopoljske Opštine pomogli da se mrijestilište, koje je prepuno riba, sačuva.
Ušće Bistrice je ovih dana, upravo zbog mrijesta Skobalja, mjesto sa velikim brojem posjetilaca. Zaljubljenici bjelopoljskih voda i prirode dolaze u velikom broju kako bi posmatrali ribe u vodi.

Riba je u vrijeme mrijesta lak plijen. Imajući u vidu činjenicu koliko je Skobalja, inače najbrojniju vrstu u Limu, važno sačuvati, Softić ukazuje na to koliko je bitno da od zagađenja i nesavjesnih pojedinaca zaštitimo rijeke.

Bjelopoljski Sportsko ribolovni klub "Sinjavac" ima oko 400 registrovanih članova. Sa dobrom organizacijom i mrežom koju pletu kako bi zaštitili riblji fond čuvaju i ribe i prirodu. Tome doprinosi i unaprijeđen sistem nadgledanja i registrovanja ribolovaca resornog ministarstva.

Priroda je za mrijest Skobalju odredila svoje mjesto. Taj proces trajaće do 15. juna do kada je na snazi zabrana pecanja. Kada ribe napuste stanište Bistrice obale će ponovo biti oaza ribolovcima koji pomažu da se razvija mlađ i uspješno završi sezona mrijesta.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније