Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, rtcg.me ]

14. 06. 2021. 19:16 >> 23:04
19

PROTEST NA CETINJU

"Čin fašizma da zabrine svakog građanina"

Na Cetinju je danas održana antifašistička šetnje "Svi smo mi Ljubo", a sjutra će se povodom skrnavljena spomenika u Nikšiću, građani okupiti u Podgorici.

Organizator protesta Mirko Stanić, portparol SDP-a, kaže da je očigledno da postoje snage koje žele da se obračunaju sa onim što je antifačističko slobodasko naslijeđe Crne Gore. Dodaje ipak da je riječ o “užasnoj manjini”.

“Poruka je da Crna Gora jeste, bila i biće antifašistička država i da sa tim nema kompromisa”, poručio je Stanić.

Sa protesta su građani poručili da taj, kako su kazali, čin fašizma mora da zabrine svakog građanina.

"Mislim da je u Crnoj Gori dovoljan broj građana koji nikada neće dozvoliti da se razvija ovakav vid fašizma. Ovim protestima i snagom antifašističke energije u Crnoj Gori mislim da će se takav trend zaustaviti", poručio je u izjavi za TVCG Dragan Ivančević.

Srnavljene spomenika, svjedoči posrnuću i ambijentu u kojem je takav čin moguć, kaže Janko Ljumović, profesor na fakultetu dramskih umjenosti na Cetinju.

“Ona je podjednako zastrašujuća i kao sve ono što je prethodilo dobu nacizma ili fašizma, a takve slike i jesu najstrašnije, jer podsjećaju na to”, kaže Ljumović, za TVCG.

Protesti su juče organizovani u više gradova, a sa glavnog gradskog trga u Nikšiću predstavnici Subnora i antifašista poručili su da će čuvati osmjeh Ljuba Čupića kojem se dive svi normlani ljudi na svijetu, te da se više ne smije dozvoliti ni jedan napad na bilo koji od 256 spomenika, koliko ih je u gradu pod Trebjesom.

Podsjećamo, preksinoć je u Nikšiću muškarac urinirao na spomenik Čupiću, što su zabilježile kamere slučajnih prolaznika.

Policija je identifikovala Marka Ilića i uhapsila ga zbog krivičnog djela povreda groba. Njemu je određen kućni pritvor.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније