Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 07. 2021. 09:32 >> 11:36
4

ŠEKULARAC

"Između života i vrha odabrao sam život"

Darko Šekularac prvi je iz Crne Gore kročio na nepalsku stranu Mont Everesta. Na visini od 8848 metara, na korak od osvajanja vrha, savladala ga korona. Za TVCG kaže da je nakon višemjesečne borbe za život, i dalje na terapiji, jer je tromb ostavio trajno oštećenje na njegovom plućnom krilu.

“Između života i vrha odabrao sam život i smatram da sam uradio pravu stvar”, poručio je Šekularac, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Cilj mu je bio da sa južne strane Mont Everesta popne crnogorsku zastavu.

“Htio sam 21. maja, za Dan nezavisnosti, da iznesem zastavu, ali desilo se to da sam obolio od korone, neznajući da sam obolio. Moj šef je vidio da ja idem sporo i da trošim veliki kiseonik i onda smo se dogovorili da se spustimo”, kazao je Šekularac.

Sa negativnim testom na koronu krenuo je 27. marta iz Crne Gore imao nakon toga još jedan negativan test, a kako kaže, misli da se koronom zarazio od nosača hrane u baznom kampu.

Šekularac ističe da je 51 dan trajalo njegovo penjanje na Everest, a ekspedicija je trajala 64 dana.

Ekspedicija je, kako ističe, bila veoma naporna.

“U Nepalu sam bio 61 dan tri dana manje od planiranog, jer sam morao da idem na liječenje od korone”, kaže Šekularac i dodaje da je bez tarapije bio oko osam dana, što je bilo veoma rizično.

“U lijevoj nozi sam imao tromb od 10 mm, koji se otkačio i koji je napravio veliku štetu na lijevom plućnom krilu”, kaže Šekularac.

Imaće kaže trajne posljedice u životu, jer mu je tromb zakrčio arteriju u desnom plućnom krilu.

“Imaću taj trajni invaliditet u desnom plućnom krilu. Imajući u vidu da sam profesionalni sportista, da sam trčao 73 sata od mogućih 90 sati, ne mogu da shvatim da ja ne mogu da budem na nivou na kojem sam bio ranije”, navodi Šekularac.

Kaže da je za 61 dan smršao 22 kilograma.

“Moja pluća su i dalje kao sunđer i ovaj oporavak će potrajati”, kazao je Šekularac.

Vjeruje, ipak, da da će crnogorska zastava stići tamo gdje je on planirao.

“Htio sam da spojim nepalski sa tibetanskim dijelom i da se crnogorska zastava vječno vijori na vrhu”, kazao je Šekularac i dodao da je zastavu ostavio u nadi da će biti iznesena na nepalsku stranu Mont Everesta.

“Poslije 16. maja nije bilo mogućnosti da se popne, ona je ostala za sljedeću godinu i sigurno će sljedeća ekspedicija tu zastavu popeti”, kaže Šekularac.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније