Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 08. 2021. 12:25 >> 12:33
3

DPS POZIVA

Spriječiti nezakonit izbor generalnog RTCG

Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je da je potrebno spriječiti nezakonit izbor generalnog direktora RTCG, navodeći da će protiv onih koji u tome učestvuju podnijeti krivične prijave.

Nakon više nepravilnosti i političkih pritisaka koji su pratili izbor novog Savjeta RTCG, kako ističu iz DPS-a, u završnici je, navode oni, “pokušaj ozbiljnog podrivanja pozitivnih pravnih odredbi, a sve u cilju nezakonitog izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa koji će biti u službi vladajućih političkih struktura”.

“Aktuelna procedura izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa protiče uz brojne nezakonitosti, o čemu smo ranije obavijestili releventne međunarodne adrese, a kršenje pozitivnog prava tek predstoji u narednim danima. Prije svega, dva kandidata – od kojih će novi Savjet, shodno instrukcijama političkih partija jednog izabrati na poziciju generalnog direktora – ne ispunjavaju zakonske uslove za obavljanje navedene dužnosti, koji se odnose na jedan od ključnih uslova - radno iskustvo u propisanom stepenu kvalifikacije”, saopštio je DPS.

Podsjećaju da je sve to u koliziji u odnosu na odredbe Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, kao ključnom i aktu najvišeg reda koji uređuje funkcionisanje tog emitera.

“Iako i Savjet i krugovi bliski dvojici kandidata pokušavaju predstaviti situaciju drugačijom nego što jeste, Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG apsolutno je jasan u članu 50, a u slučaju da neko zaista ima dilemu šta je radno iskustvo – upućujemo na član 5 Zakona o radu”, kazali su iz DPS-a.

Imajući u vidu sve okolnosti koje prate izbor novog generalnog direktora RTCG, tvrde u DPS-u, jasno je da je riječ o nizu ozbiljnih formalnih manjkavosti koje ukazuju da cjelokupna procedura mora biti poništena.

U suprotnom će svi članovi Savjeta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću koja proističe iz Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG – čijih bi odredbi oni prvi trebalo da se pridržavaju. Aktuelna situacija i veliki pritisci samo govore o očiglednom uticaju djelova aktuelne vlasti na proces koji mora ostati izvan političke borbe. Upravo težeći da stvorimo dodatne garancije da politika nema uticaja na ključne procese u RTCG, prošle smo godine i izradili Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji je prošao sve neophodne ekspertize naših evropskih partnera, od OSCE do Evropske komisije, i u finalu dobio pozitivno mišljenje. No, sada svjedočimo grubom kršenju odredbi tog zakonskog akta, koje u potpunosti žele obesmisliti i urušiti brojni faktori – od članova Savjeta RTCG do predstavnika političkih partija iz vlasti”, saopštio je DPS.

Situacija sa izborom generalnog direktora RTCG, po svemu sudeći kažu iz DPS-a, predstavlja još jedan primjer partijske podjele i politizacije javnih preduzeća i institucija koja se dešava već godinu dana uprkos svim upozorenjima međunarodne zajednice da se sa takvom praksom prestane.

“Jasno je da jedino legitimno rješenje u datom momentu jeste poništavanje cjelokupne procedure, a ukoliko se to ne dogodi – kao odgovoran politički faktor – Demokratska partija socijalista pokrenuće pitanje krivične odgovornosti u slučaju svih članova Savjeta RTCG koji u tome budu učestvovali”, saopštio je DPS.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније