Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 08. 2021. 09:55 >> 09:56

MEDOJEVIĆ TVRDI

Vlada po pitanju cijene ljekova nastavila politiku DPS-a

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević ocijenio je da je Vlada Crne Gore, i u oblasti utvrđivanja cijene ljekova, nastavila politiku DPS-a koja je, kako tvrdi, "dovela do toga da firma 'Glosarij' ima apsolutni monopol na tržištu ljekova, medicinske opreme i sredstava".

Medojević je saopštio da "Glosarij" kontroliše više od 80% veleprodaje, a preko povezanih firmi ima dominantnu poziciju i segmentu maloprodaje.

"U uslovima stvarnog monopola, Vlada ne može samo da 'pregovara' sa monopolistima. Regulator je već odavno morao da reaguje i da u uslovima faktičkog monopola reguliše cijene. Na način da se odobri regulatorni prihod i priznaju stvarni troškovi uvoza ljekova i da se na te realne cijene odobri razumna stopa profita (10%-15%)", rekao je Medojević.

Država, kako je ocijenio, mora da limitira cijene ljekova "i onemogući faktičkog monopolistu da zloupotrebljava poziciju na tržištu i formira astronomske cijene sa maržama i do 700%, pa i više".

"Cijene ljekova u Crnoj Gori su višestruko veće nego u Srbiji i to za iste ljekove koji se proizvode u inostranstvu. Za postizanje ove protivustavne i nezakonite monopolske pozicije 'Glosarij' je obezbjeđivao podršku ili ćutanje svih vlada DPS-a. Evo i nova Vlada ćuti i ignoriše monopol 'Glosarija'", kaže Medojević.

Država, poručuje, ne smije da dozvoli monopol na tržištu.

"Ali ako je monopol stvoren, država mora da ga reguliše ili razbijanjem monopola i obezbjeđivanjem konkurencije ili regulacijom cijena. Država nema šta da pregovara sa farmaceutskim kompanijama. Posebno, ako se pregovara tajno i neposredno, gdje uvijek postoji rizik korupcije", rekao je lider PzP-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније