Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

31. 08. 2021. 14:06 >> 14:13
4

REAGOVANJE

Tužilaštvo rukovodilo akcijom, poruke Abazovića političke

Poslovi Državnog tužilaštva ne smiju se vršiti ni pod čijim uticajem i niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova, saopšteno je iz te institucije nakon jučerašnjih izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je kazao da sudstvo i tužilaštvo opstruiraju borbu sa kriminalom. V.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burič kazao je da su te izjave čudne jer je akcijom zaplijene 1 400 kilograma kokaina rukovodilo Državno tužilaštvo, konkretno Više državno tužilaštvo u Podgorici.

 

“Zbog činjenice da se rezultati rada državnotužilačke organizacije nastoje umanjiti, zanemariti, a sama institucija diskreditovati, što potvrđuju i poruke potpredsjednika Vlade sa konferencije za štampu , radi javnosti napominjemo da pretkrivičnim postupkom rukovodi Državno tužilaštvo i da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku državni tužilac izdaje obavezujuće naloge i neposrednim rukovođenjem, usmjerava radnje policije i drugih organa”, navodi se u saopštenju Burića. 

To znači, dodaje, da je i akcijom zaplijene 1 400 kilograma kokaina rukovodilo Državno tužilaštvo, konkretno Više državno tužilaštvo u Podgorici.

“Otuda čude poruke potpredsjednika Vlade da „tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbori sa organizovanim kriminalom“ imajući na umu činjenicu da je Više državno tužilaštvo u Podgorici u konkretnom slučaju zaplijene velike količine opojne droge kokain, shodno zakonskim ovlašćenjima, profesionalno i odgovorno koordiniralo sa Upravom policije u aktivnostima zaplijene droge i lišenja slobode dva lica, a sve u mjeri u kojoj je dobijalo informacije od Uprave policije”, navodi se u saopštenju.

Burić cijeni da je izjava potpredsjednika Vlade politički motivisana.

“S ciljem degradiranja Državnog tužilaštva i namjere da se ono javnosti i međunarodnoj zajednici predstavi kao institucija koja neprofesionalno postupa u radu”, kazao je Burić.

Napominju da će Državno tužilaštvo, nezavisno od dnevnopolitičkih ili bilo kakvih drugih okolnosti, ostati jedinstveno i dosljedno u ostvarivanju Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti, a to je gonjenje učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Istovremeno podsjećamo na, zakonom propisanu, normu da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova”, zaključuje se u saopštenju.     

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније