Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ana Popović, TVCG

01. 09. 2021. 16:21 >> 22:34

PROBLEMI RODITELJA

Djecu vraćali iz vrtića, do potvrde teško doći

Jutros su mnogi mališani krenuli i u predškolske ustanove. No, ispred pojedinih vaspitnih jedinica bilo je gužvi, jer neki roditelji nijesu mogli u adekvatnom roku da dobiju potvrde o tome da je dijete sposobno da boravi u kolektivu i da je uredno vakcinisano. Razlog je što su zbog trenutne epidemijske situacije, teško mogli da dođu do izabranog pedijatra, kazala je predsjednica Savjeta roditelja Javne predškolske ustanove "Đina Vrbica" Ana Laković. Zbog toga su se, kako kaže, i stvorile gužve, a petnaestoro djece vraćeno je iz vrtića.

Dijete Jelene Radević jutros je vraćeno iz vrtića, jer nije imala potvrdu pedijatra o sposobnosti djeteta da boravi u kolektivu. Smatra da je odluka uprave o vraćanju djece bez potvrde asurdna, jer, kako kaže, do juče je dijete boravilo u dežurnom vrtiću. Već danas u redovnom nije bilo dozvoljeno.

Svjesna je da je zdravstveni sistem opterećen i da su pedijatri umorni.

Kako je kazala, iz Direkcije za predškolsko obrazovanje su joj saopštili da su savjetovali da se nijedno dijete danas ne vrati, ali da je Đina Vrbica samostalna institucija koja sama donosi konačnu odluku.

A da roditelji nijesu mogli u adekvatnom roku da dobiju potvrde kaže i predsjednica Savjeta roditelja JPU Đina Vrbica, Ana Laković.

Ne spore, kaže Lakovićeva, proceduru i dugogodišnju praksu, ali naglašavaju da nijedno od 15-oro djece nije smjelo biti vraćeno iz vrtića.

Iz Doma Zdravlja ističu da je neophodno da svako dijete pregleda pedijatar, razgovara sa roditeljom, kao i da napravi uvid u vakcinalni karton što je, kako ističu, ogroman posao koji ni najrazvijeniji zdravstveni sistemi ne mogu uraditi za jedan ili dva dana. Napominju da je potvrda pedijatra o sposobnosti djeteta da boravi u kolektivu neophodna.

"Iako je ta informacija poznata svima, svi su odlučili da je posljednji dan pred upis pravo vrijeme da tu potvrdu izvade. Ono što je posebno napravilo pometnju jeste odluka da potvrda ne smije biti starija od pet dana, kako su nam saopštili roditelji. Danas je već stigla druga informacija u kojoj se navodi da potvrda može biti od 1. avgusta, tj. stara i do mjesec dana”, poručuju iz Doma zdravlja.

Iako su nam najavili, iz Ministarstva prosvjete do emitovanja ovog priloga se nijesu oglasili ovim povodom. TVCG nije dobila ni odgovor na dopis upućen Ministarstvu zdravlja o postupanju u ovakvoj situaciji. Jedino smo dobili odgovor od direktorice Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” Bojane Razić i to da im je zabranjena saradnja sa Televizijom Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније