Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

J.B.Č.

04. 09. 2021. 17:59 >> 00:21
44

PORFIRIJE

Bez obzira na razlike, mi smo jedno

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da bi sve ljude Crne Gore smjestio u svoje srce. On je poručio da smo bez obzira na brojne razlike, svi jedno.

Porfirije je dodao da je radost okupljenih povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija velika i dodao da su svi spremni da tu radost podijele sa svima, rimokatolicima, sa braćom jevrejima, braćom muslimanima.

"Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako tek čeznemo i želimo iz sveg srca i dubine duše da u miru i ljubavi hristovoj zagrlimo braću koja su nam najbliža, rođena, a koja danas nas ovdje sabrane na skupu ne prepoznaju ili ne priznaju za svoju braću i nazivaju nas najpogrdnijim imenima. Mi tu našu braću grlimo čitavim svojim srcem, dušom i molimo se da ih gospod odobrovolji ali i naša srca da proširi da u njih ona ulaze a nikada nemaju izlaz. Baš njih želimo da primimo većma nego bilo kog drugog u bratski zagrljaj jer kao pravoslavi hrišćani znamo da smo bez obzira na to kako ko kako sebe doživljava, kako se izražava, sebe vidi prema nacionalnom određenju, bez obzira na to koju ideologiju slijedi, kojoj stranci propada bez obzira na bilo koje razlike u crkvi svi smo jedno", poručio je Porfirije.

Patrijarh je poručio da bi najradije sve ljude Crne Gore smjestio u svoje srce.

"Crkva ne postoji da bi rješavala ekonomske, socijalne, političke, državne i svake druge probleme. Crkva i ovaj hram postoji da bi mi došli i da bi tu mogli da naslutimo život vječni", kazao je Porfirije.

On je istakao da u crkvi ima mjesta za sve, bez obzira na vjeru, nacionalnu pripadnost.

Portfirije je kazao da je danas praznik, i okupljenima poručio da ga “od sveg srca čestita”.

“I zaista ovaj dan i naš susret jeste po našoj volji i izraz je naših najdubljih želja”, rekao je Porfirije ispred hrama Hristovog vaskrsenja.

SPC je, kako je kazao, za predstojatelja ove velike i važne eparhije dobio “onoga koga smo željeli i koga smo izmolili”, Vladiku Joanikija.

On je pozvao i aplelovao na “sve krštene duše” da stanu uz izabranog mitropolita Joanikija.

“Već kao da čujem neki nemušti eho, koji hoće da kaže “On nije izabran ovdje” a ja, zajedno sa vama kažem – Izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona pravoslavne crkve, onako kako se to radilo kroz svu istoriju”, dodao je Porfirije.

On je pitao da li će savremenici dozvoliti da se kroz 21. vijek prenose “besmisleni ideološki sukobi”.

Kako je kazao, razlike su date ne da bi bili povod za sukobe, već kao “darovi Božiji” da bi se svoj poseban pečat razvijao.

“Stoga, i ja, zajedno sa izabranim mitropolitom i svim našim arhijerejima molim sve da ne dozvolite da se mržnaj među braćom i nesreće produžuju. ne ostavljajmo našoj deci hipoteke ni svoje ni sašim dedovima”, poručio je Porfirije.

Podsjećamo, partijarha Porfirija i mitropolitaJoanikijau je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici dočekao  veliki broj građana. Oni su dočekani uz aplauz i skandiranje "Ne damo svetinje".

Premijer Zdravko Krivokapić je na Tviteru kratko naveo da je doček Porfirija u Podgorici "miran i dostojanstven".

Kako prenosi novinarka TVCG, pored vjernog naroda, patrijarha Porfirija dočekao je i veliki broj crnogorskih političara. Tu je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, predstavnici Demokrata, DF-a, Prave i brojni ministri.

Veliki je broj okupljenih građana, prema nekim prognozama ima ih nekoliko hiljada. Epidemijske mjere se ne poštuju i nemoguće je održati fizičku distancu a rijetko ko nosi masku.

Doček partijarhu SPC Porfiriju upriličen je uoči ustoličenja mitropolita Joanikija, na Cetinju. Građani su u Podgoricu došli iz svih krajeva Crne Gore i još pristižu. Okupljeni nose trobojke i zastave crkve.

Ulica koja vodi ka Hramu danas je bila blokirana

Na ulazu u Podgoricu iz pravca Danilovgrada danas je bika kolona automobila.

Svečanost ispred Hrama je počela, kako je i najavljeno u 18 sati. Kako je ranije najavljeno iz MCP nakon velike večernje službe  održan je bogat kulturno umjetnički program povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog. 

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

On je stigao danas oko 13.30 sati u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, što je njegov prvi dolazak otkako je izabran za patrijarha SPC.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније