Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: I. P. ]

05. 09. 2021. 10:04 >> 20:02
33

USTOLIČEN NA CT

Joanikije: Služiću bratskom pomirenju u CG

Mitropolit Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. On je nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su sveštenstvo i patrijarh vidjeli u Crnoj Gori dosta neprijatnosti i podjela. Joanikije je ostoličen povicima "Dostojan". Poručio je da će služiti bratskom pomirenju u Crnoj Gori.


Joanikije kaže da su podjele vještački izazvane, te da su činili sve da ih uklone za šta će, kaže, trebati puno vremena.

"Vašim dolaskom, a dijeleći zabrinutost sa nama, pokazali veliku ljubav, ne samo prema meni, nego prema cijelom narodu Crne Gore", rekao je Joanikije.

Mitropolija je, kaže, bila i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz cijelu njenu istoriju.

"Zablistala je svetošću njenih arhijereja, ljepotom njenih svjetinja", rekao je Joanikije.

Mitropolitsku službu, kako je rekao, počeće objedinjavanjem narod oko prijestola božijeg, kako bi ga nahranio nebeskim hljebom. U jedinstvu je, kaže on, spasenje.

Različita mišljenja neće biti problem ako se ima međusobnog poštovanja, kaže Joanikija, pozivajući na razmjenu ne mržnje i pakosti, već dobre volje kako bi se osjetila blizina bratskog mira.

Služiće, kako je rekao, bratskom pomirenju u Crnoj Gori. Poštovaće načelo odvojenosti Crkve i Države, što je najbolja pretpostavka saradnje i napretka naroda u Crnoj Gori.

Porfirije: Nijesmo došli ništa da otmemo

Patrijarh srpski Porfirije kazao je da u Crnu Goru nijesu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze već da, kako je rekao, izvrše sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija.

Porfirije je u Cetinjskom manastiru rekao da je SPC izabrala Joanikija za mitropolita.

"Ovim svečanim činom mi nijesmo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj bože bilo šta da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin ustoličenja na mjesto arhijereja ove eparhije", rekao je Porfirije.

Joanikije je, kaže, postavljen vjerom božjom da služi svetu liturgiju, koja nije ništa drugo do carstvo nebesko među nama. 

MCP ranije je odlučila, želeći da, kako su kazali, maksimalno doprinese miru i stabilnosti Crne Gore, da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred manastira.

Prethodno su mitropolit Joanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije helikopterom iz Podgorice prevezeni do Cetinjskog manastira.

Jake policijske snage obezbjeđivale su dolazak sveštensta na Cetinje, a specijalne policijske snage bile su prisutne oko Hrama i tokom ustoličenja.

Podsjetimo, građani koji su se protivili ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju, blokirali su prilaze gradu iz pravca Podgorice i Budve.   

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније