Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

08. 09. 2021. 20:07 >> 20:08

RADULOVIĆ

"Tabloidi širili govor mržnje, rasplamsavali tenzije"

Većina medija u Crnoj Gori profesionalno je izvještavala prethodnih dana, ali na njihov rad sumnju su bacili oni koji su širili dezinformacije, i objavljivali lažne ili poluistinite vijesti. To kažu u Društvu profesionalnih novinara uz poruku da se još jednom dokazalo kolika je ustvari uloga medija u kriznim situacijama.

Značaj je veliki, a iz portala BUKA poručuju da je publika ta koja mora odlučiti - hoće li konzumirati sadržaje koji se bave propagandom.

Prethodnih dana većina medija u Crnoj Gori bila je na visini zadatka, a njihovi novinari su prenosili ono što su vidjeli.

Da su tako izještavali svi, slika bi bila drugačija i bolja. No, dio medija ipak je bio saučesnik u podizanju tenzija.  

“Posebno negativnu ulogu u podizanju tenzija imali su mediji iz Srbije, većina medija iz Srbije, ne naravno svi, koji su širili dezinformacije, desničarki mediji, tabloidi iz Crne Gore i Srbije su širili govor mržnje, rasplamsavali vjerske, nacionalne tenzije, da ne pričam o pojedinim televizijama iz Srbije koje su se maltene direkto umiješale i koje su pozivale na nasilje, pominjale su prolivanje krvi”, kaže Mila Radulović iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Pojedini komentari i polutačne informacije dodatno su produbili krizu, i opet nametnuli pitanje- koliko je važna uloga medija u kriznim situacijama?

Mnogo, odgovaraju iz Društva profesionalnih novinara.

“Nažalost, većina novinara i medija izgubila je ono što je premisa svega ovoga, a to je javni interes. I naša ogoromna odgovornost za sve što se dešava profesionalno praćenje izvještavanje, analiza. Ja ponavljam većina nas greši i u ovom i svakom drugom poslu bitna je namjera i bitan je cilj”, navodi Radulovićeva.

U jednoj od kolumni glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović, napisao je da je mržnja u javnom prostoru podignuta na najjače, do daske. Zašto? Zato sto novinari ne tretiraju istinu na isti način.  

“To je suština novinarskog posla. Nema ali. Ili ćete se baviti istinom ma kako ona odgovarala nekom ili neodgovarala i nikako propagandom. Ono što ja vidim u regiji je da je veliki broj, gotovo više od polovine se bavi propagandom. Ja mislim da je to naš najveći problem”, naveo je u izjavi za TVCG Aleksandar Trifunović, urednik portala BUKA.  

A problem ćemo imati dok god budemo dopuštali da nas mediji uče kako da razmišljamo, a ne kako da promišljamo.

“Mediji koji vam govore kako treba da razmišljate su naši najveći neprijatelji. Mediji koji vas pozivaju da promišljate da otvarate prava pitanja su oni koje gledaoci treba da konzumiraju. Ja mislim da je to toliko odlično i ta pravila su davno napisana kakvi mediji postoje, samo je do publike”, zaključio je Trifunović.  

Jer je publika ta koja bira šta će da gleda, sluša ili čita.  

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније