Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder, TVCG [ R.B. ]

11. 09. 2021. 14:57   >>  19:37 33

DODIK SA JOANIKIJEM

"Crkvu treba čuvati, ona je garant opstanka"

Eparhija Crnogorsko-primorska dio je jedinstvenog prostora duhovnog svijeta koji se zove Srpska pravoslavna crkva i treba je čuvati, poručio je član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, tokom posjete Crnoj Gori. Dodik se sastao sa mitropolitom Joanikijem u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada i čestitao mu ustoličenje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, došao je u Crnu Goru da, kako kaže, čestita mitropolitu Joanikiju ustoličenje kojem nije prisustvovao.

"Došao sam ovdje da čestitam kao čovjek koji vjeruje u našu pravoslavnu crkvu, inregrisanu, jedinstvenu, onu koja je osnovni element našeg identiteta. Crkvu koja nikada nije poklekla, koja nikada nije kalkulisala i koja je uvijek istrajala", rekao je Dodik.

Mitropolit Joanikije kazao da su razgovarali o značaju Mitropolije crnogorsko-primorske u istoriji Crne Gore i srpskog naroda.

"Kad ovo govorimo ne želimo da ugrožavamo ničija prava, ne otimamo niti čije pravo ili imovinu nego samo svjedočimo vjeru i čuvamo svoj identitet i svoje nasljeđe", poručio je Joanikije.

Susret mitropolita Joanikija sa Miloradom Dodikom u manastiru Ždrebaonik, u Opštinskom odboru Demokratske partije socijalista Danilovgrad vide kao, kako kažu, još jednu provokaciju.

Posjetu, za TVCG, prokomentarisao i predsjedavajući Predsjednistva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

"Očito je da Dodik uzima aktivno učešće u jednom projektu koji ima za cilj prekrajanje granica i destabilizaciju cijele regije. Aktivnosti koje SPC provodi u Crnoj Gori imaju politički karakter otuda i podrška tome. Već kroz određene najave vidimo namjeru da se takve aktivnosti prebace i u Bosnu i Hercegovinu, što nimalo ne iznenađuje i bilo je potpuno očekivano”, rekao je on.

Ministarstvo vanjskih poslova je, kako nam je saopšteno, notom obaviješteno o dolasku Milorada Dodika u Crnu Goru.

Podsjetimo, u februaru prošle godine za zvaničnu posjetu crnogorskog predsjednika, Mila Đukanovića, Bosni i Hercegovini, glasali su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. No, na tu odluku, član Predsjedništva Milorad Dodik stavio je veto.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније