Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Maša Mališić Ljumović ]

14. 11. 2021. 07:42 >> 11:56
1

IVANA LABOVIĆ

Mlada instruktorka ruši predrasude o ženama za volanom

U zemlji u kojoj vladaju predrasude da žena ne može biti dobar vozač, dvadesetšestogodišnja Ivana Labović uči kandidate da “zaplove” crnogorskim cestama. Ova mlada instruktorka vožnje tvrdi da žene brže savladaju upravljanje automobilom i da su sigurniji učesnici u saobraćaju.

Sa samo 13 godina spustila je stopalo na gas i shvatila da joj je vožnja u krvi.

“Još u osnovnoj školi sam imala veliku želju za vožnjom, tako da sam sa nekih 13-14 godina, uveliko počela da savladavam tehnike vožnje na pisti u blizini kuće. Kad sam položila,i kad sam ostvarila sve potrebne uslove da budem instruktor, divni ljudi iz auto škole "Viktorija" pomogli su mi da polažem za licencu, nakon čega sam počela da radim”, kaže Ivana za Portal RTCG.

Ovim poslom bavi se već dvije godine. Kaže da je nailazila na ljude sa predrasudama da ne može biti dobar instruktor jer je žena, ali da je to nije pogađalo, jer svi koji su sjeli sa njom u vozilo, uvjerili su se u suprotno.

“Jednom u tri sedmice imamo polaganje za koje uvijek spremim od pet do deset kandidata, nekad čak i više. Najsrećnijom me čini kad neko ko nema nikakvo predznanje kad je  vožnja u pitanju, uspije za to vrijeme da savlada sve što je potrebno za polaganje”, kazala je ona.

Ivanini kandidati hvale se da sa osmjehom dolaze na časove. Njeno strpljenje i izuzetna smirenost, kako kažu, opušta i čini ih sigurnim kada se nađu u saobraćajnoj gužvi. Ona dodaje da joj na dan polaganja nerijetko prirede iznenađenja, kako pozitivna, tako i negativna.

“Nekad se desi da onaj kandidat koji bez greške sve odradi tokom časova, prilikom polaganja "padne" na neku banalnu sitnicu... To bude situacija koja mi najteže padne”, kaže instruktorka.  

Komentarišući vječitu dilemu ko su bolji vozači muškarci ili žene, Ivana staje na žensku stranu.

“Nisam pristrasna, smatram da su žene bolji vozači. Muškarci su nekako previše sigurni u sebe, previše opušteni za volanom, samim tim i brže voze. S druge strane,  žene tu sigurnost stiču vremenom i budu opeznije, sporije se kreću i manje su nervozne kad upadnu u gužve i ostale nezgode na putu”, kazala je mlada instruktorka.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније