Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

17. 12. 2021. 22:28 >> 22:30
1

HRA TRAŽI

Ustavni sud da hitno odluči o ustavnosti člana Zakona o PIO

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na Ustavni sud da hitno odluči o predlozima za ocjenu ustavnosti člana Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (ZPIO) kojim se snižava starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Iz HRA su podsjetili da je Sudski savjet podnio ocjenu saglasnosti tog člana prije skoro 15 mjeseci, kao i da je u septembru 11 nekadašnjih sudija i sutkinja iniciralo pokretanje postupka za ocjenu njegove ustavnosti.

Oni su naveli da je, osporenim članom ZPIO, snižena starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju za muškarce i žene, čime je omogućen odlazak u penziju prije 67. godine zaposlenima koji to požele.

Taj član, kako su kazali, u sadejstvu sa ustavnom normom da sudiji prestaje funkcija “kada ispuni uslove za starosnu penziju” dovodi do toga da sudijama i sutkinjama prestaje funkcija ranije nego drugim javnim funkcionerima i državnim službenicima.

“Pritom, sutkinjama funkcija prestaje i dvije godine ranije nego sudijama”, rekli su iz HRA.

Kako su naveli, svi podnosioci inicijative za ocjenu ustavnosti tvrde da su diskriminisani u odnosu na ostale u Crnoj Gori, koji mogu da izaberu da na svojim funkcijama ostanu do 67. godine, u skladu sa Zakonom o radu.

Iz HRA su podsjetili da sutkinje dodatno tvrde da su diskriminisane u odnosu na sudije, iz, kako su dodali, očiglednih razloga.

“Ista situacija važi i za državne tužioce i tužiteljke, i sudije i sutkinje Ustavnog suda, kod kojih Zakon o državnom tužilaštvu i Ustav, propisuju prestanak funkcija kada ispune uslove za starosnu penziju”, naveli su iz HRA.

Oni smatraju da je Ustavni sud o ovim predmetima morao prioritetno da odluči, jer je, kako su dodali, riječ o pitanju od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda svih nosilaca pravosudnih funkcija.

Oni su naveli da Tužilački savjet takođe očekuje odluku Ustavnog suda o tom pitanju i, u međuvremenu, odbija da primjeni istu odredbu ZPIO, mimo svojih ovlašćenja.

“Apsurdna je situacija da predsjednik Ustavnog suda odbija da konstatuje da je jednom od sudija takođe morala prestati funkcija i da u skladu sa tim, obavijesti Ustavni odbor Skupštine o tome”, naveli su iz HRA.

Oni su ocijenili da je tim predlogom, kao i inicijativom, pokrenuto vrlo važno pitanje, koje se tiče i ravnopravnosti polova i ravnopravnosti profesija.

Oni su kazali da snižavanje starosnih granica za odlazak u penziju nije bilo vezano za sudijsku i tužilačku profesiju, već da je ova pogodnost, za sve druge zaposlene, postignuta kroz dvogodišnji dijalog između reprezentativnih sindikata i Vlade.

“U sadejstvu sa odredbama Ustava i Zakona o državnom tužilaštvu, ova odredba poprima imperativni efekat, iako on nije bio željen”, naveli su iz HRA.

Oni su apelovali na Ustavni sud da povećaju transparentnost rada, i obezbijede da se na njihovoj internet stranici objavi redosled odlučivanja o predmetima, kao i listu predmeta koje će prioritetno razmatrati, uz obrazloženje razloga za prioritetno odlučivanje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније