Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

18. 01. 2022. 13:10 >> 20:01
31

UPRAVA SAOPŠTILA

Poruka neprimjerene sadržine na crkvi kod Hrama

Na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ispisana je poruka neprimjerene sadržine, objavljeno je na Instagram stranici Sabornog hrama.

Starješina Sabornog hrama Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

"Šokirani smo, prosto ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i prema svetinji Božijoj. Takođe, ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripdnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka", saopštila je uprava hrama.

Poruke vandalizma koje odišu netrpljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovljanjem svetinje, kako su kazali, mogu samo duboko da zabrinjavaju.

"Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vrijeme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom dijelu javnosti namjera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podjele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posljedicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav prijeko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i djelovanjem", rekli su iz hrama.

Demokratski front (DF) saopštio je da najoštrije osuđuje skrnavljenje crkve Vaznesenja Gospodnjeg koja se nalazi pored Sabornog hrama u Podgorici.

"Ova bogomolja je po prvi put otkad postoji sramno naružena nekim grafitom odvratne sadržine. Dešavalo se ranije svašta, ali to nije. Međutim, vidimo da demonski bijes prema svemu srpskom ne jenjava. Mrzitelje podstiče i šizofrena ideja da moraju "dovršiti posao" u progonu Srpske pravoslavne crkve, iako im to nije dalo nikakvog ploda", navode u saopštenju.

Ohrabruje ih i činjenica, kako navode, da nije potpisan Temeljni ugovor sa Crkvom, kao i neažurnost Vlade u obezbjeđivanju atmosfere sigurnosti za naše svetinje.

"Uzimajući sve u obzir, teza da će se u Crnoj Gori, pod uticajem agresivnog autošovinizma, stvoriti netrpeljivost prema Srbima jača od one u ustaškoj NDH dobija sve više na značaju. Logičan sled tog otpadništva od sopstvenog kulturnog nasleđa je pala priroda mrzitelja koja ima stalnu potrebu da reži na istinu, pravdu i slogu", zaključili su u saopštenju.

GP URA oštro osuđuje vandalski čin skrnavljenja fasade crkve pored Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici i od nadležnih organa očekujemo promptnu reakciju.

"Izolovani slučajevi bazirani na vjerskoj netrpeljivosti nikada neće biti društveno prihvaćeni u Crnoj Gori. Crna Gora je multikonfesionalna i multikulturalna država koja mora jemčiti sve vjerske slobode i prava svakog građanina", navode u saopštenju.

Ovim povodom reagovala je Socijalistička narodna partija (SNP).

"SNP najoštrije osuđuje primitivne i neprimjerene natpise koji su danas osvanuli na crkvi pored Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Pozivamo nadležne organe da što prije identifikuju i procesuiraju počinioce ovog gnusnog čina", saopšteno je iz ove partije.

U moru podjela i nesuglasica koje se dešavaju svakog dana i ponavljaju u sve gorim oblicima, ovo je, kako su kazali, još jedan atak na Srpsku pravoslavnu crkvu "koja okuplja ubjedljivo najveći broj vjernika u Crnoj Gori i već godinama je prepoznata kao organizacija u koju građani Crne Gore imaju najviše povjerenja".

"Zbog svega toga, mora se stati na kraj ovakvim pojavama i konačno poslati poruka da govor mržnje, netolerancija i primitivizam više nemaju prolaz u našem društvu", navode iz SNP-a.

Slobodna Crna Gora pozivala je policiju i tužilaštvo da istaže da li je u pitanju pojedinačni incident ili organizovan napad na Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Hitno pronaći i procesuirati odgovorne za skrnavljenje crkve u Podgorici.Svaka crkva, svaka katedrala, džamija i sinagoga su sveta mjesta za njihove vjernike, a mi ćemo - kao i u ne tako davnoj prošlosti da vas podsjetimo na tri svete riječi - Ne damo svetinje”, poručili su iz Slobodne.

Socijaldemokratska partija (SDP) saopštio je da oštro osuđuje ispisavanje uvredljivih grafita na crkvi u Podgorici.

"Jezik vjerske i nacionalne mržnje i netolerancije koji se sa društvenih mreža preliva u svakodnevni javni život mora biti zaustavljen kroz odgovarajuće postupke nadležnih državnih organa", navode u saopštenju.

Pozivaju Upravu policije da hitno utvrdi identitet osobe koja je napisala uvredljivi grafit, a Tužilaštvo da u odgovarajućem postupku utvrdi motive i eventualne inspiratore za ovo sramno djelo.

"Samo kroz primjenu odgovarajućih zakonskih kazni se može spriječiti dalje širenje poruka mržnje, po bilo kojoj osnovi, koje su nažalost učestale u proteklih godinu i po dana", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније