Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

31. 01. 2022. 06:34 >> 06:38
4

OD 2023.

Državljanima CG biće potrebna dozvola za putovanje

Crnogorski državljani moraće da se prijave od 2023. godine za dozvolu za putovanje (ETIAS) za ulazak u evropske zemlje na kratkoročnoj osnovi, ispod 90 dana, za opšte turističke, poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe. Program ETIAS biće na snazi od 2023. godine i namijenjen je pregledu putnika koji dolaze iz inostranstva kao odgovor na globalni porast terorističkih aktivnosti.

To se navodi na informativnom sajtu ETIAS.

Prijava se obavlja preko interneta, a naplaćivaće se i taksa. 

Program ETIAS je odobren još 2016. godine i bile su potrebne četiri godine da se razviju potrebni sistemi koji bi se povezali sa postojećim bazama podataka i drugim bezbjednosnim podacima kako bi se osigurao besprekoran novi alat za pregled. 

U 2023. godini od građana Crne Gore će se tražiti da popune ETIAS aplikaciju prije polaska, a to uključuje i putnike koji će samo tranzitirati Evropom na putu ka drugim destinacijama.

Svaki crnogorski državljanin koji želi da uđe u Evropu duže od 90 dana, ili u druge svrhe osim onih koje su dozvoljene ETIAS programom, moraće da podnese zahjtev za šengensku vizu.

Na sajtu ETIAS navedene su i države za koje će biti potrebna ova prijava za dozvolu za putovanje.

To su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Rumunija,  Andora, Monako, San Marino i Vatikan.  

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније