Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

06. 02. 2022. 12:34 >> 12:41

RADIKALNA JEVREJSKA GRUPA

Pripadnici Lev Tahora ušli u CG ali se nisu zadržavali

Pripadnici jevrejske vjerske grupe Lev Tahor, koji su boravili na području opštine Istočna Ilidža kod Sarajeva, napustili su Bosnu i Hercegovinu 3. februara i otišli u Crnu Goru, ali se u Crnoj Gori nisu duže zadržavali. Kako je za Portal RTCG saopšteno iz Uprave policije Crne Gore, pripadnici ove vjerske grupe su preko Crne Gore istog dana otišli u Albaniju. 

Iz Službe za poslove sa strancima BiH, kako prenosi "Slobodna Evropa", rekli su da je u kasnim večernjim časovima 3.februara preko graničnog prelaza Deleuša grupa od 37 stranih državljana napustila Bosnu i Hercegovinu.

"Radi se o državljanima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale koji su u proteklom periodu izazvali uznemirnost građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte Lev Tahor", navodi se u saopštenju BiH službe. 

Iz Službe ističu da su ove osobe izašle iz BiH prije isteka važenja bezviznog boravka, u sopstvenoj režiji, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Portal RTCG provjerio je kod crnogorske policije informacije o kretanju ove grupe, i saopštili su nam da se nisu zaržavali u Crnoj Gori već da su istog dana prešli u Albaniju. 

Prema pisanju "Slobodne Evrope", u BiH bezbjednosne agencije vršile su dodatne provjere, te nije utvrđeno da članovi ove grupe predstavljaju prijetnju po bezbjednost, te da nisu prekršili nikakve odredbe Zakona o strancima, što bi značilo mjere protjerivanja ili stavljanja u imigracioni centar.

Lev Tahor je konzervativna skupina Jevreja. Trenutno broji oko 250 članova i doslovno znači – "čisto srce" - iz biblijskog odlomka: "Čisto srce stvori u meni, Bože, i obnovi duh postojan u meni" (Psalmi 51,10).

Imaju stroga pravila u vezi s hranom, a njihove molitve duže su i glasnije od onih u drugim jevrejskim denominacijama.

Vođa grupe, Šolmo Helbrans, rođen je 1962. godine, a on i njegovi sljedbenici više puta su, po pisanju "Slobodne Evrope", optuživani zbog zlostavljanja djece zbog čega često mijenjaju mjesto boravka. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније