Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ana Popović, TVCG ]

10. 02. 2022. 20:42 >> 20:47

SVAKODNEVNE PRIJAVE

Krijumčarenje egzotičnih životinja veliki problem

Crna Gora ima veliki problem s krijumčarenjem egzotičnih životinja, kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine. Nerjetko su društvene mreže izvor tih informacija, jer se naši građani rado s njima fotografišu.

“Tako da mi bukvalno skoro svakodnevno dobijamo informaciju da se u Crnoj Gori nalazi neka životinja koja ne pripada našoj fauni i koja je bukvalno prokrijumčarena”, kaže za TVCG Darko Saveljić iz Agencije za zaštitu životne sredine

Vlasnici divljih životinja teško mogu da ispune njihove biološke zahtjeve, posebno kad odrastu. A to je onda problem za državu.

“Zato što država mora da se brine o njoj, da je zbrine, da potraži zoološke vrtove ili prihvatilišta u regionu koja će da prime tu životinju i da je zbrinu i da postane bezopasna za stanovništvo”, navodi Saveljić.

Ono što je ipak najveći problem, napominju iz Agencije, je patnja životinje u ambijentu koje nije njeno prirodno stanište postajući žrtva nepromišljenosti ljubitelja egzotike.

“Zamislite jednog sivog sokola koji leti preko 300 kilometara na čas kad ga vi zatvorite u neki kavez, on pati isto i taj lavić on je osuđen na život u zatočeništvu zato što je on kao takav nije spreman da se vrati u prirodu zbog toga što je naučio na ljude”, naveo je Saveljić.

Zakon precizno definiše pravila držanja divljih životinja. Potrebne su potvrde o njenom porijeklu, dozvole država izvoza i uvoza, veterinarske pretrage kao i dozvola za držanje. Problem je, kažu, njegova primjena.

“Mi smo juče saznali u Agenciji da je 2017. čovjek uvezao dva emua, emu je ptica koja ima metar i po, dva, kako ih je uvezao to niko ne zna”, navodi Saveljić.

Upravo zbog takvih slučajeva nastaje problem, napominju u Agenciji, jer je pitanje da li zemlje regiona, pa čak i Evropske unije imaju kapaciteta da takve vrste zbrinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније