Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

25. 02. 2022. 08:49 >> 09:10
1

BEGIĆ

MMR primilo samo 12% djece rođene u 2020. godini

Nerealno je očekivati procenat od preko 95 odsto vakcinisane djece MMR-om u kratkom roku, koliko je potrebno da bismo se zaštitili od zaraze morbilama, zauškama i rubeolom. Međutim, moramo da se fokusiramo na povećanju broja zaštićene djece, jer već sada ulazimo u fazu kada treba ublažiti posljedice do kojih može doći, upozorio je viši konsultant za zdravstvena pitanja u UNICEF-u Senad Begić. Upozorio je da je samo 12 odsto djece koja su rođena tokom 2020. godine do 1. februara zaštićeno je protiv morbila, zaušaka i rubeole.

“Samo 12 odsto, nekih 7.100 djece je adekvatno zaštićeno protiv ovih bolesti”, kazao je Begić.

Djeca rođena u predpandemijskoj godini, 2019, su trenutno zaštićena na nivou od 35 odsto.

“Što ukazuje da već tokom pandemije, a i prije, imamo veliko povećanje broja nezaštićene i osjetljive djece. To može samo dovesti do nove epidemije zaraznih bolesti, konkretno morbila, čega se mi najviše i plašimo”, kazao je Begić.

Ne treba biti medicinski stručnjak da bismo znali da povećanje osjetljive djece može dovesti do zaraze, dodaje on.

Ističe da je trenutno zdravstveni sistem opterećen akutnim i sa hroničnim slučajevima kovida, imamo zdravstvene radnike koji su na ivici snage, jer raditi dvije godine u okolnostiva pandemije nije humano i imamo drastično veći broj osjetljive djece nego prije pandemije.

“Jedno zarazno dijete ima potencijal da zarazi 18-19 druge osjetljive djece i morbile se šire kao požar. Virus morbila obara imunitet i čini organizam osjetljiv na sve. On kompletno briše imunsku memoriju i sve zarazne bolesti s kojima smo se sreli do tog virusa, on zna da poništi”, upozorava Begić.

Na putu je jedna hladna komora za potrebe Montefarma koja će u značajnoj mjeri unaprijediti kvalitet i kapacitet čuvanja vakcina.

“Obnovićemo kapacitete za čuvanje vakcina u domovima zdravlja. Radićemo na jačanju kapaciteta zdravstvene službe i na kraju ojačaćemo vezu sa roditeljima”, kazao je on.

Za morbile potreban je procenat od preko 95 odsto vakcinisanih da bismo se zaštitili od zaraze.

“Trenutno je nerealno očekivati da se taj procenat može dobiti i postići u relativno kratkom vremenskom periodu , ali moramo da se fokusiramo na povećanju broja zaštićene djece, jer već sada ulazimo u fazu kada moramo ublažiti posljedice do kojih može doći”, upozorava Begić.

To što roditelji, ali i mladi ljekari nijesu u skorije vidjeli kako izgledaju zaraženi morbilma, predstavlja i pogodno tlo za teorije zavjere koje najviše utiču da mali broj imunizovane djece.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније