Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 12. 2013. 08:46   >>  08:46 2

FOND ZA MANJINE

Vuksanoviću opet dali pare nezakonito

Član Upravnog odbora Fonda za manjine Milivoje Krgović napustio je juče sjednicu tog tijela jer je na njoj, sa pravom glasa, učestvovao predstavnik nepostojećeg Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović. Krgović je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izbrisalo iz registra manjinskih savjeta Srpski nacionalni savjet, te da on više ne postoji. On smatra da nema nikakvog osnova da Vuksanović učestvuje u radu Upravnog odbora.

Krgović je juče zatražio da se raspusti Upravni odbor Fonda a da se utvrdi krivična i svaka druga odgovornost čelnika Fonda koji su dopustili da Vuksanović prisustvuje sjednici, piše Dan.

„Sjednica UO Fonda za manjine potvrdila je da Upravni odbor treba raspustiti a Fond ugasiti. Sjednici Upravnog odbora prisustvovao je Momčilo Vuksanović, i to sa pravom odlučivanja, kao predstavnik nepostojećeg Srpskog nacionalnog savjeta. Kao član UO Fonda, kada se pojavio Vuksanović i uzeo učešće u odlučivanju i glasanju, sjednicu sam napustio ne želeći da da jem legitimitet svemu tome“, kazao je Krgović.

Na sjednici UO polovinom novembra određeno je da se u decembru podijeli oko 250.000 na manjinske projekte. Spisak projekata koji su odobreni i koji će biti finansirani biće uskoro objavljen.

Prije nekoliko dana, istakao je Krgović, Skupština je u sastav UO Fonda izabrala predstavnike nacionalnih savjeta koji ispunjavaju uslove za to. Naglasio je da Skupština nije izabrala predstavnika Srpskog nacionalnog savjeta jer nije registrovan.

„Ali bez obzira na odluke Skupštine Crne Gore Upravni odbor nastavlja sa hajdučijom i nezakonitim radom. Odnosno, nezakonitom raspodjelom sredstava poreskih obveznika. Potvrda ovoga je i zapisnik Komisije za utvrđivanje ispunjenosti formalno-pravnih uslova projekata pristiglih na raspisani konkurs za drugu raspodjelu sredstava u 2013. godine koja je formirana na sjednici UO Fonda 15. novembra. Iz zapisnika se može vidjeti da opet, nepogrešivo kao i do sada, NVO bliske Vuksanoviću ispunjavaju formalno-pravne uslove, dok se projekti Srpskog nacionalnog savjeta označavaju kao sporni“, pojasnio je Krgović.

On se pozvao na pravilnik o vrjednovanju i raspodjeli sredstava za finansiranje projekata Fonda za manjine. Taj dokument precizira da pravo učešća na javnom konkursu imaju NVO i druga pravna i fizička lica koja su usmjerena na razvoj nacionalnih, odnosno etničkih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica iz oblasti nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

Član UO Fonda i njegov dosadašnji predsjednik Šukrija Cikotić rekao je juče da je Vuksanoviću omogućeno da dođe na sjednicu jer nijedan državni organ nije osporio Vuksanovićevo članstvo.

Ranije je Građanska alijansa zatražila od državnog tužilaštva da sprovede istrage po dvije krivične prijave koje je GA podnijela, u kojima su veoma osnovaie sumnje da su pojedini članovi UO Fonda zloupotrijebili službeni položaj. I Evropska komisija je u poslednjem izvještaju Crne Gore o napretku kritikovala rad Fonda za manjine.

Za direktora Fonda izabran je Safet Kurtagić, a za predsjednika UO Sabrija Vulić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније