Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

18. 04. 2022. 20:47 >> 23:37
6

MEĐEDOVIĆ SAOPŠTIO

Kardiološki pregled se čeka pet mjeseci

Direktor Poliklinike KCCG dr Rifat Međedović kaže da se u toj zdravstvenoj ustanovi najviše čeka na kardiološke, reumatološke, gastroenterološke, endokrinološke i oftamološke preglede.

“Na kardiološki pregled u KCCG se čeka pet mjeseci, ali ne smijemo da zaboravimo da postoji interventna kardiološka ambulanta, ako izabrani ljekar napravi procjenu da je neko hitan slučaj”, naveo je Međedović i dodao da postoji interventna kardiološka ambulatna gdje se čeka oko pet mjeseci.

Međedović je u emisiji "Naglas", na TVCG kazao i da nije tačno da u KCCG radi samo jedan neurolog.

Ističe da odgovor na pitanje da li je opravdano to što neko čeka na pregled tri, četiri ili pet mjeseci zavisi od toga iz čije perspektive se to posmatra. Međedović navodi da se pacijenti upućuju na preglede po jasnoj proceduri.

“U medicini ne mogu biti svi pacijenti isti, u smislu da postoje hitna, prioritetna stanja i redovni pregledi”, naveo je Međedović.

On kaže da u Poliklinici KCCG svakoga dana pored zakazinih, bude još toliko pacijenata koji mimo zakazanog termina dolaze na preglede.

Kaže i da zbog podjele poslova Poliklinika radi do 14 sati. Međedović je naveo i da svakog mjeseca daju dopunske termine za preglede, jer ne smije da se kasni sa prvim pregledom.

Direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić kaže da se sada radi na objedinjavaju i izradi digitalnog zdravstvenog kartona.

“Tu će biti svi zdravstveni podaci na jednom mjestu”, poručio je Sekulić i dodao da je i primarni nivo zdravstva opterećen. Ponovio je da na oko 40 odsto zakazanih pregleda pacijenti ne dođu. 

“Do kraja ove godine ćemo u na telefonu, u ruci imati svoj digitalni karton, imaćemo mogućnost da sami biramo termine da pomognemo ljekarima, ljekari će sa svog telefona moći da upravljaju terminima, da se konsultuju. Imaćemo velike napretke, a već smo dosta uradili”, poručio je Sekulić. 

Predsjednica Ljekarske komore Crne Gore dr Žanka Cerović kaže da nikada nije bilo više prekovremenog rada i nikada veći broj pregledanih pacijenata. Od 1. januara do 1. aprila izvršeno je, kaže, 150.000 pregleda. Navodi i da je od 85.000 pregleda bilo samo 63 žalbi pacijenata.

“40.000 pacijenata nije došlo na pregled i zatrpali su liste”, poručila je Cerović.

Dr Mihailo Babović iz Samostalnog sindikata zdravstva kazao je da sistem zdravstva nije umrežen na pravi način, a da se sa reformama krenulo posljednjih 15 godina.

Kaže i da najveći dio posla vuče Urgentni blok KCCG.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније